vsebina se nalaga

Meni
1

KGL d.o.o.

Ponoviška cesta 13,
1270 Litija
https://www.kgl.si/ Urška Gluhak
E: urska.gluhak@kgl.si
M: +386(0)40 636 312
KGL d.o.o.

Podjetje KGL d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1985. Danes zgodbo o uspehu soustvarja 70 zaposlenih. Od ustanovitve je njihova dejavnost vezana na dobavo izdelkov za avtomobilsko industrijo, specializirani so za obdelavo delov pogonskih sklopov, motorjev, krmilnih in zavornih sistemov. Obdelujejo aluminij, sivo in nodularno litje ter jeklo. Njihova proizvodnja je razdeljena na struženje, rezkanje, stiskanje in montažo.

Dodana vrednost za kupca je trajnostna naravnanost, osredotočenost na kupce in dobavitelje, stalno izboljševanje, visoka kakovost in dolgoročno sodelovanje s partnerji.

Ključni trgi podjetja so Avstrija, Nemčija, Italija in Slovenija.

“Z vstopom na pot trajnostnega poslovanja smo se zavedali, da bo podjetje trajnostno uspešno takrat, ko bo uspešnost podjetja odsevala usklajeno družbeno, okoljsko, ekonomsko in poslovno uspešnost, podprto z dobro komunikacijo.”

Bojan Železnik, direktor

2

LEČNIK, ALOJZ LEČNIK s.p.

Trg svobode 4,
2390 Ravne na Koroškem
https://www.lecnik.net/
LEČNIK, ALOJZ LEČNIK s.p.

So četrta generacija družine, ki skrbi za ohranjanje tradicije in zaposlujejo 34 sodelavcev. Stoletna gostinska tradicija je v njih zasidrala ljubezen do gostinstva. Pri mesariji zagotavljajo regionalno samooskrbo z več kot 90 različnimi lokalno pridelanimi izdelki, narejenimi po tradicionalnih receptih.

Naziv projekta

Razvoj trajnostne logistične storitve v mesnopredelovalni vrednostni verigi

Namen projekta je nov poslovni model, ki povezuje lokalne kmetije s strankami širšega območja, ki želijo zdravo lokalno pridelano meso in izdelke. Izboljšati želijo logistične poti, zagotavljati nova znanja zaposlenim ter omogočiti lokalno pridelavo hrane (samooskrba), novo organizacija dela, predstavitev kmetij, oblikovanje verige lokalnih dobaviteljev in prodajo hrane lokalnih pridelovalcev s Koroške. Cilji so logistična platforma, ki podpira logistične storitve znotraj podjetja in širše, razvoj trajnostnih izdelkov in povezovanje s strankami. Učinki se bodo izrazili v zagotavljanju zdravih in varnih izdelkov ter odgovornih notranjih procesov.

 

https://www.lecnik.net/index.php/stran/mesarija

“Projekt je zahteval intenzivno poglabljanje v samo delovanje podjetja. Z mentorjem smo podjetje spoznavali iz popolnoma drugačne perspektive. Začrtali smo nov pristop, notranjo logistiko in izboljšali procese za trajnostno vključevanje na več področjih.”

Andraž Lečnik

3

BRCE d.o.o.

Laze 22,
4000 Kranj
https://prevozi-brce.si Tadej Brce, operativni direktor
E: tadej@prevozi-brce.si
M: +386(0)40737245
BRCE d.o.o.

Podjetje Brce je prevozno podjetje z več kot 20 let izkušenj. Prevoze opravljajo po Sloveniji in Evropi. V podjetju je 80 zaposlenih, od tega 60 voznikov.

Specializirani so za zbirne dostave blaga. Blago dostavijo v roku 24 do 72 ur. Dostave najbolj pogosto opravljajo v Sloveniji, Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Poljskem, v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem.

Imajo tudi lastno skladišče na lokaciji Naklo pri Kranju, in sicer na hitro dostopni lokaciji tik ob avtocesti Karavanke–Ljubljana.

Naziv projekta

Razvoj digitalne platforme za upravljanje prevozov na trajnosten način – PMPT

Uporaba digitalne platforme podjetju omogoča optimizacijo vseh notranjih procesov in neposredno povezavo s kupci, kar pozitivno vpliva na trajnostno poslovanje naših kupcev in njihovo večje zadovoljstvo. S projektom PMPT so prispevali k izboljšanju na področju optimizacije prevozov, znižanju izpustov v okolje, točnosti dobav, znižanju obremenitev zaposlenih in s tem manjšim izostankom z dela ter k večji učinkovitosti procesov.

Platforma podjetju omogoča doseganje predvidene dodane vrednosti na zaposlenega in stalno rast v skladu s trajnostno poslovno strategijo podjetja.

“Pred izvedbo projekta PMPT smo izdelali trajnostno poslovno strategijo podjetja, kjer smo opredelili vrednote, poslanstvo in vizijo. Izdelana strategija je bila podlaga, da smo uspešno določili najbolj pomemben projekt, ki smo ga uspešno izpeljali.”

Tadej Brce, operativni direktor

4

ISKRAEMECO d.d.

Savska Loka 4,
4000 Kranj
https://www.iskraemeco.com/sl/ Lara Šarabon Štojs
E: lara.stojs@iskraemeco.com
M: +386(0)41 449 379
ISKRAEMECO d.d.

Iskraemeco – Bringing Intelligence to Energy

Vrhunski portfelj rešitev in predanost trajnostnemu razvoju sta temelja Iskraemecovega poslovnega razvoja. Naše celovite rešitve in storitve na ključ, ki so odgovor na številne zahteve trga, energetskim podjetjem nudijo orodja, s katerimi bodo ustvarjala prihodnost proizvodnje in upravljanja električne energije v digitaliziranem svetu.

Iskraemeco že več kot sedem desetletij ponuja kakovostne izdelke, rešitve in storitve, ki energetskim podjetjem po vsem svetu omogočajo učinkovito rabo energije.

Z osredotočenostjo na kakovost, zanesljivost in inovativnost predano podpiramo svoje stranke na uspešni poti digitalne transformacije.

5

STRUC KOVAČIJA MUTA d.o.o.

Kovaška ulica 19,
2366 Muta
https://www.struc.info/slovensko/struc-kova%C4%8Dija-muta/ Direktor: Alojz Turjak
E: alojz.turjak@struc.info
M: +386(0)31-327-404

Teh. direktor: Matej Kobolt
E: matei.kobolt@struc.info
M: +386(0)41-747-993
STRUC KOVAČIJA MUTA d.o.o.

STRUC KOVAČIJA MUTA d.o.o je podjetje s 450-letno tradicijo. Ukvarjamo se predvsem z izdelavo ročnega poljedelskega orodja.

V našem podjetju je več kot 100 zaposlenih, znotraj našega podjetja deluje še hčerinsko podjetje Struc EKOING.

Izdelki, ki prihajajo iz našega podjetja, se ponašajo s skrbnostjo in kakovostjo ter so plod lastnega znanja in strokovne ekipe podjetja.

Ključni trgi podjetja so predvsem države EU.

Naziv projekta

Valjanje vil 3R z enim potegom

Pri projektu smo se odločili za razvoj valjanja vil 3R z enim potegom. Po starem postopku smo vsak rogelj vile valjali posebej, za izdelavo ene vile pa je bilo potrebnih 27 potegov.

Pri samem projektu smo celoten koncept valjanja vile zastavili po novem sistemu in sedaj z enim potegom zvaljamo celotno vilo 3R. Velika prednost je tudi ta, da samo delo ni več zahtevno in delavec ne potrebuje določenega predznanja za izdelavo vil.

Zelo pomembno je, da sam projekt zelo ugodno vpliva na okolje, saj za izdelavo vile sedaj porabimo občutno manj energije, ki je hkrati tudi čistejša in ugodno vpliva na okolje.

“S projektom smo prevetrili poslovanje podjetja na vseh ravneh. V naši proizvodnji so na nekaterih delovnih mestih izredno težki pogoji dela, zato smo se osredotočili predvsem na to področje. S pomočjo projekta smo robotizirali eno delovno mesto.”

Alojz Turjak, direktor

6

STRAMEX PET d.o.o.

http://www.stramex-pet.si Peter Vraničar
E: peter.vranicar@stramex-pet.si
M: +386(0)41 763 588
STRAMEX PET d.o.o.

Ključne pristojnosti podjetja Stramex pet d.o.o. so vezane na proizvodnjo embalaže iz polimera polietilen tereftalat. Proizvodni progam obsega izdelavo večjega števila plastenk z različnimi dizajni ali zapiranji. Plastenke so namenjene polnjenju gaziranih in negaziranih pijač, vode, ledenega čaja, mleka, vina, sirupov in olja, za kozmetiko, čistila, motorna olja, sveče …

Naziv projekta

Razvoj tehnologije izdelave plastenk iz 50–100 % R-Pet ter iz poliaktične kisline – R-PET, PLA in R-PLA

Projekt zajema razvoj optimiziranih tehnologij, zagon proizvodnje produktov po optimiziranih tehnologijah in vzpostavitev ciljno usmerjenega trženja. V okviru projekta so z uporabo optimalnejših tehnologij razvili izdelavo vsebnikov (plastenk oz. produktov) iz dveh vrst materialov (R-Pet in PLA) za tekočine. Z razvojem tehnologije so omogočili začetek industrijske proizvodnje produktov ter nadalje zagotovili sposobnost proizvajanja v nemotenem delovnem ritmu in količinah, ki predstavlja podlago za donosno proizvodnjo. Razvili so nove blagovne znamke ter zasnovali in vzpostavili ciljno usmerjeno komuniciranje z zunanjo (strokovno, zainteresirano in splošno) javnostjo.

“Izkušnje s snovanjem in uvedbo trajnostne strateške strategije so zgolj pozitivne, saj smo skozi proces pridobili nove metodološke vednosti in znanja, ki pomenijo korenito spremembo pri uvajanju nove inovacijske organizacijske kulture ter celovit pristop.”

Peter Vraničar, direktor

7

ROBETA d.o.o.

https://www.robetamobil.si/ Eva Kotnik
M: +386(0)41 388 422
ROBETA d.o.o.

Robeta d.o.o. je podjetje, ustanovljeno leta 2011 z namenom postati butični predelovalec/proizvajalec avtodomov. Vizija podjetja je izdelovati unikatna bivalna vozila. Od konkurence se razlikuje predvsem po butičnosti in prilagodljivosti. Ciljna skupina vozil so pari nad 40 let in mlade družine. Podjetje trenutno zaposluje 72 sodelavcev. Poleg lastnih avtodomov je podjetje zastopnik za avtodome Carthago ter avtodome in prikolice Hobby, ima pa tudi trgovino z opremo za kampiranje, kolesi, skiroji. Najpomembnejši izvozni trg za avtodome je Nemčija, prodajna mreža podjetja pa je prepredena po skoraj celotni Evropi. Prednost podjetja je dobro poznavanje sveta karavaninga iz lastnih izkušenj.

Naziv projekta

Projekt Schumacher Edition by Robeta (SER)

Podjetje je trajnostno naravnano in skozi projekt so si prizadevali zmanjšati odpadne materiale in energijo. Odpadne materiale bodo uporabili za izolacije naslednjih novo nastalih avtodomov. V avtodom je vgrajeno pohištvo AIR iz topola, ki je precej lažje od drugih materialov, zato vozilo ob vožnji proizvede manj škodljivih izpustov v ozračje in porabi manj goriva. Začeli so intenzivno sodelovati z lokalnimi podjetji ter zaposlili kar nekaj novih sodelavcev.

“Na končni izdelek smo izjemno ponosni, saj smo z njim šli korak naprej ne le na področju dizajna in trendovskih materialov, temveč je naš produkt trajnostno naravnan, kar pomeni, da se zavedamo pomena skrbi za okolje.”

Eva Kotnik, direktorica

8

ROBOTEH d.o.o.

Goričica 2b,
3230 Šentjur
https://www.roboteh.si/ Srečko Potočnik
E: srecko.potocnik@roboteh.si
M: +386(0)51 645 205
ROBOTEH d.o.o.

ROBOTEH d.o.o. je uspešno podjetje, ki ima veliko znanja in izkušenj na področju avtomatizacije in robotizacije. V podjetju projektirajo in izdelujejo vse vrste robotskih celic za različne namene v industriji, tudi za svojega strateškega partnerja, proizvajalca KUKA Roboter GmbH. Vsi njihovi izdelki so razviti in prilagojeni kupcu in tehnološko sledijo industriji 4.0.

So strateški certificiran partner za izvajanje servisov robotov KUKA in prodajo rezervnih delov na tem področju.

Naziv projekta

Kompetenčni center za razvoj storitev za zagotavljanje trajnostnih delovnih mest v industriji

V podjetju so ugotovili, da bodo imeli v prihodnosti veliko težav z zagotavljanjem ustreznega kadra na svojem področju. Zato so s projektom ustvarili kompetenčni center, na katerem lahko usposabljajo tako svoj kader kot tudi ostale deležnike na področju avtomatizacije, robotizacije, programiranja, simulacij, 3D vida … Za potrebe svojih projektov lahko izvajajo tudi razna testiranja, časovne analize, simulacije …

Projekt ima predvsem družbeni trajnostni učinek – novo usposobljen kader vseh deležnikov.

Podjetje pa ima tudi novo storitev, in sicer ponujajo izobraževanja za svoje zaposlene in ostale zaposlene v panogi.

“Naša izkušnja je zelo pozitivna in jo priporočam vsem podjetjem, ki še nimajo razčlenjene in jasne trajnostne usmeritve za prihodnost. Sodelovati z izkušenimi strokovnjaki v SPIRIT-u pa je tudi nova lepa izkušnja.”

Srečko Potočnik, direktor

9

ROLTEK d.o.o.

Želodnik 19,
1233 Dob pri Domžalah
https://www.roltek.si/ Janez Kosec ml.
E: info@roltek.si
T: +386(0)1 724 00 14
ROLTEK d.o.o.

Podjetje ROLTEK d.o.o. jeslovensko podjetje, ustanovljeno leta 1995, s 100 zaposlenimi. Ustvarja trende na področju izdelave senčil v Sloveniji. Ima lastno proizvodnjo in razvoj za sisteme senčenja s poudarkom na trajnosti, kakovosti in estetski dovršenosti.

Končni produkti podjetja so rolete, zunanje žaluzije HERO, screen senčila OLIMP, komarniki in garažna vrata. Nudi celovito storitev od individualnega posveta, svetovanja pa vse do izvedbe in montaže. Ključni trgi so Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Italija in Madžarska.

“Z izvedbo trajnostnega projekta SPIRIT je celotna strategija podjetja o trajnosti postala poosebljena. Zaposleni so se začutili kot skupina in aktiven dejavnik te zgodbe. Skupaj smo postavili strategijo za naslednja leta in jo opredelili za vsak oddelek posebej.”

Janez Kosec, direktor

10

TEKSTINA d.o.o.

Laze 22,
4000 Kranj
https://www.tekstina.si/ Simeon Špruk
E: simeon.spruk@tekstina.si
TEKSTINA d.o.o.

Tekstina je zgodba napredka, kreativnosti in inovacij v proizvodnji tkanin že od leta 1828. So polno integrirano podjetje za proizvodnjo tkanin. Imajo dve skupini tkanin, in sicer modne in tehnične. Modne tkanine zajemajo oblikovanje ter lastno kolekcijo in proizvodnjo tkanin s tiskom za moške srajce, pižame, plavalne hlače (kopalke) in ženske bluze. Tehnične tkanine zajemajo proizvodnjo tkanin za segment osebne varovalne obleke, ki je zelo udobna in lahka. To so tkanine za obleko pri zaščiti pred električnim udarom, ognjevarne večfunkcijske tkanine, podloge za obleke in tkanine za gasilce. Družba s 75 zaposlenimi ima 99-% izvoz prodaje na trge EU, ZDA in Avstralije.

Naziv projekta

Pilotna čistilna naprava

V okviru projekta so izdelali študijo, ki bo omogočila izvedbo prave čistilne naprave z upoštevanjem najnaprednejših tehnologij.

Pri projektnem zasledovanju trajnostnega okoljskega učinka gre za postopek zajema čiste vode iz narave, po uporabi in čiščenju se voda znova uporabi, preostanek čiste vode pa se izpusti neposredno v reko brez uporabe javne čistilne naprave. Ekonomski učinki trajnosti bodo vidni pri zmanjšanju stroškov javne čistilne naprave in večjo prodajno/trženjsko moč pri strankah. Tudi lokalna javnost je seznanjena s temi aktivnostmi in je projekt podprla.

 

Ogled na Youtube

“Sporočilo, ki smo ga dobili prek projekta, je, da vključevanje vseh deležnikov pomaga k rasti odgovornosti podjetja. Vse skupaj pa se odraža v zadovoljstvu zaposlenih, lokalne skupnosti, strank, dobaviteljev in lastnikov kapitala.”

Simeon Špruk, direktor

11

BETI d.d.

Tovarniška cesta 2,
8330 Metlika
https://www.beti.si/ Klementina Plut
E: klementina.plut@beti.si
T: +386(0)7 36 38 209
BETI d.d.

Beti d.d. je vodilni evropski proizvajalec barvane poliamidne preje. Usmeritve podjetja Beti so ZELENO. VITKO. INOVATIVNO. So povsem skladne z usmeritvami razvoja Slovenije kot zelene, ustvarjalne in pametne države. Podjetje ima certifikat GRS (»Global Recycling Standard«), ki potrjuje trajnostno usmerjenost na družbenem, okoljskem in ekonomskem področju. Certifikat GRS zagotavlja tudi popolno sledljivost recikliranih materialov. S tem Beti svojim strankam še dodatno zagotavlja najvišje standarde kakovosti in odzivnosti. Je razvojni dobavitelj v globalnih verigah svetovnih športnih in modnih znamk, ki za svoje kolekcije izbirajo najbolj napredne in trajnostne materiale.

Naziv projekta

Reciklirana poliestrna preja, barvana po optimiziranem postopku, pri katerem porabimo 50 % manj vode v primerjavi s standardnim postopkom barvanja

DyeCare™ 1.0 je najbolj trajnostna preja podjetja Beti do zdaj. Uporabljen je 100 % recikliran poliester, pridobljen z reciklažo plastenk. Podjetje je na obstoječi tehnološki opremi izboljšalo proces barvanja, pri čemer je postopek barvanja skrajšan s 6 na 4 korake. Tako pri procesu DyeCare™ 1.0 prihranimo več kot 51 % vode, 21 % električne energije in 34 % plina glede na standardni postopek. Kvaliteto dokazujeta certifikat OEKO-TEST standard 100 razred 1 in certifikat GRS. Za prejo DyeCare™ 1.0 je podjetje prejelo zlato priznanje za najboljše inovacije 2021, podeljeno s strani Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine.

“Proces trajnostne transformacije podjetja Beti d.d. je z vključitvijo v program dobil krila. Tekom procesa so se odpirala nova obzorja. V trajnostno strategijo smo vložili drzne ideje in pozitivno energijo. Rezultati so vidni na vseh področjih.”

Maja Čibej, direktorica

12

KONDITOR d.o.o.

Požeg 4,
2327 Rače
https://konditor.si/ Marko Bandelj
E: info@konditor.si
T: +386(0)31 376 606
KONDITOR d.o.o.

Konditor d.o.o. je podjetje, ki proizvaja kekse za različne trgovske verige v Sloveniji in v tujini. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2015. Trenutno zaposlujejo 27 ljudi. Primarni proizvodni artikli so linški keksi, vaniljini rogljički in domači keksi. Ključni trgi so Slovenija, Nemčija, Avstrija in Slovaška.

Naziv projekta

Razvoj informacijskega sistema za prehrambno industrijo RISPI

V okviru projekta trajnostne transformacije so izvedli razvoj informacijskega sistema za prehrambno industrijo (RISPI). Doslej so večino vseh procesov na podjetju vodili papirnato, kar je povzročalo precej napak, bilo pa je tudi okoljsko in časovno neučinkovito. IT-sistem, ki so ga uvedli, je v večini procesov omogočil brezpapirno poslovanje, večji in natančnejši nadzor nad sledljivostjo surovin in predvsem lažjo analitiko poslovanja. Največja pridobitev sta predvsem digitalizacija sprejema surovin in samodejni vpis v bazo podatkov ter vodenje sledljivosti surovin, ki je bistven proces pri vodenju kakovostnih standardov varne hrane.

“Ob vstopu v program smo hitro razumeli, da je projekt za nas izjemno dobrodošel. V okviru delavnic smo analizirali podjetje in začrtali pot razvoja v prihodnje, prav tako pa smo lahko en zastavljen projekt tudi izvedli.”

Zvonka Bandelj, direktorica

13

LINGVA d.o.o.

Podskrajnik 35,
1380 Cerknica
https://lingva.si/ Blaž Gornik
E: info@lingva.si
T: +386(0)1 70 50 500
LINGVA d.o.o.

Podjetje LINGVA je bilo ustanovljeno leta 1991. Na začetku so proizvajali tiskana vezja. Vsak kupec, ki naroči vezje, potrebuje tudi šablono, ki omogoča, da so vsi elementi pritrjeni na vezje. Zato so se v letu 2004 odločili za naslednji korak in začeli proizvajati SMD šablone. V letu 2020 so se odločili, da bodo ločili dva glavna produkta z ustanovitvijo novega podjetja LINGVA S d.o.o.

Matično podjetje LINGVA d.o.o. tako proizvaja tiskana vezja, novoustanovljeno podjetje LINGVA S d.o.o. pa SMD šablone. Za potrebe novega podjetja so zgradili novo proizvodno halo in tja preselili celotno proizvodnjo lasersko izdelanih SMD šablon. Večinski lastnik obeh podjetij je g. Branko Gornik.

“Sodelovanje v programu je imelo pozitiven učinek na podjetje in posledično seveda tudi na uspešno poslovanje. Čeprav je bilo izobraževanje zaradi korone oteženo, opažam, da smo se v podjetju zelo povezali in zabavali, kar me iskreno veseli.”

Blaž Gornik, direktor

14

PATIS d.o.o.

Gradišče pri Materiji 51,
6243 Obrov
http://www.patis-sepic.si/ Dejan Šepič, director
E: dejan.sepic@patis-sepic.si
T: +386(0)41 621 612
PATIS d.o.o.

Podjetje se uveljavlja kot dobavitelj v avtomobilski industriji na področju malih komponent za sedežne prevleke, oblikovanja in izsekovanja materialov (netkani tekstil – tehnični fleksibilni materiali, PU-pene in tehnične pene) ter laminiranja interjerja avtomobilov. Začetki izdelave sedežev/naslonov za avtomobilsko industrijo segajo v leto 1997, ko je podjetje začelo sodelovati s podjetji Volkswagen in Porsche. Na programu preoblikovanja žic pa sta se kot stranki pridružili tudi podjetji Daimler in Audi.

“Akademijo ocenjujem kot zelo pozitivno, pomagala nam je pri vpogledu v nova znanja in dobili smo veliko novih izkušenj. Vsako podjetje bi se moralo srečati s strokovnjaki, ki smo jih imeli priložnost spoznati mi.”

Dejan Šepič, direktor

15

RAMS d.o.o.

Tržaška cesta 31,
2000 Maribor
https://www.rams.si/ Adelina Sarađen Simić
E: adelina.simic@rams.si
T: +386(0)2 235 08 80
RAMS d.o.o.

Podjetje Rams d.o.o. je neprekinjeno poslovno aktivno od ustanovitve leta 1990. Glavni predmet poslovanja je trgovanje z raznovrstnimi proizvodi in surovinami, namenjenimi proizvodnji v živilski industriji in potrebam sektorja HoReCa. Manjši del aktivnosti je na področju energetike – oprema za plinovode. Poslovanje podjetja je mednarodno, večina poslov je uvozno in izvozno usmerjenih. Glavna zunanja trga sta Avstrija in Nemčija.

Velik poudarek namenjajo zaposlenim in organizacijski kulturi. Redno in sistematično vlagajo v izobraževanje zaposlenih, jih spodbujajo k ustvarjalnosti, gradijo na njihovih izkušnjah in znanju ter povezanosti ekip. Septembra 2022 je bilo v podjetju 45 zaposlenih.

Naziv projekta

Optimizacija logistike in oskrbovalne verige

Trajnostni izvedbeni projekt je optimiziral interne in eksterne delovne procese ter rešil večje logistične izzive, ki so posledica izjemno hitre rasti podjetja.

Okoljski trajnostni učinki se kažejo v zmanjšanju porabe papirja, obvladovanju obsega prevoženih kilometrov in v porabi goriva. Družbeni trajnostni učinki se odražajo v razbremenjenosti sodelavcev, njihovi večji produktivnosti in povečanju zadovoljstva strank. V okviru izvedbenega projekta so zaposleni pridobili tudi nove digitalne kompetence. Na ravni ekonomskih trajnostnih učinkov s sodelovanjem s slovenskimi razvojnimi partnerji pozitivno vplivajo na njihov razvoj in slovensko gospodarstvo.

“S projektom smo postali še bolj dosledni in odgovorni pri delu, okrepili smo pozitivno vzdušje ter dobre odnose med zaposlenimi in s poslovnimi partnerji. Ponosni smo, da lahko delamo dobro za okolico in celotno družbo.”

Adelina Sarađen Simić, direktorica

16

AGROLIT d.o.o.

Ljubljanska cesta 12b,
1270 Litija
https://www.agrolit.si/ Tomaž Gornik
E: tomaz.gornik@agrolit.si
T: +386(0)5 90 70 861
AGROLIT d.o.o.

Agrolit je leta 1991 ustanovljeno proizvodno in trgovsko podjetje. Proizvajajo in tržijo gnojila ter druge izdelke za uporabo v kmetijstvu, vrtičkarstvu in zaščiti doma pred škodljivci. Izdelki so na voljo v 25  lastnih maloprodajnih enotah in v drugih trgovinah z vrtnarsko opremo, ki jih oskrbujemo.

Naziv projekta

Razvoj biognojil za vrtičkarje (BIOG)

V okviru trajnostnega projekta BIOG so razvili tri nova tekoča bio gnojila. Namen je bil ponuditi vrtičkarjem gnojila na povsem naravni osnovi. S tem želijo zmanjšati negativen vpliv na okolje, ki ga prinašajo klasična mineralna gnojila, predvsem onesnaževanje zemlje in vode. Stranki želijo omogočiti trajnostno in zdravo pridelavo hrane ter ostalih rastlin, skladno s poslanstvom podjetja »Vsem generacijam vrtičkarjev omogočamo aktivno preživljanje prostega časa s širjenjem kulture samooskrbe«.

“Z vključitvijo v program smo razširili in poglobili znanje o trajnostnem razvoju. Pod vodstvom dodeljene strokovnjakinje smo oblikovali večletno trajnostno strategijo, kar sedaj predstavlja tudi konkurenčno prednost podjetja.”

Tomaž Gornik, direktor

17

GAŠPER TRŽENJE d.o.o.

Dobrava 42,
2360 Radlje ob Dravi
https://www.gasper.si/ Jurij Gašper
E: info@gasper.si
T: +386(0)2 8879850
GAŠPER TRŽENJE d.o.o.

Podjetje Gašper je družinsko podjetje, ustanovljeno leta 1971. Svoje poslanstvo so posvetili enemu samemu cilju, živeti v sožitju z lesom, in za to si prizadevajo že 50 let. Ukvarjajo se z dejavnostjo stavbnega mizarstva in tesarstva. Trenutno zaposlujejo 58 ljudi. Končni produkti podjetja so okna, balkonska vrata, drsne panoramske stene in vhodna vrata. Materiali produktov so leseni ali leseni-aluminijasti. Njihovi polprodukti so lepljenci, ostale storitve pa vključujejo gradnjo oken in vrat. Ključni trgi so 60 % Slovenija in približno 40 % tujina: Hrvaška, Avstrija, Švica in Nemčija.

Naziv projekta

Digitalna transformacija »ekosistema« podjetja Gašper

Namen projekta je ustvariti povezan enoten sistem brez papirnega poslovanja. S tem bodo izboljšali svoje obstoječe sisteme, ki so nepovezani, pomanjkljivi in porabljajo nepotrebne vire, kot so nejasna komunikacija, podvajanje vnosov informacij in podobno.

Projekt naslavlja razvoj tehnologij, nadgradnjo razvoja in kompetenc zaposlenih, zadovoljstvo zunanjih deležnikov (strank, dobaviteljev), zadovoljstva zaposlenih zaradi manjših obremenitev, izboljšanje organizacijske kulture v podjetju in vpliv na okolje (brezpapirno poslovanje, boljši izkoristek vhodnih virov, manjša poraba energije).

Pričakujejo izboljšanje poslovanja podjetja zaradi bolj strateškega pristopa poslovanja podjetja.

“Prvič smo se na tako organiziran način lotili analize podjetja in kar je še bolj pomembno: iz tega smo naredili strateški in izvedbeni načrt za naslednjih pet let. Oblikovali smo fokus, kaj je dejanski namen podjetja, in pridobili določena znanja.”

Jurij Gašper, direktor

18

EFOS d.o.o.

Razdrto 47B,
6225 Hruševje
https://trapview.com/ Boštjan Božič
E: bostjan.bozic@trapview.com
M: +386(0)51 367 982
EFOS d.o.o.

Podjetje EFOS informacijske rešitve d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2007 in trenutno šteje 35 zaposlenih. Že vse od ustanovitve je podjetje prežeto z vizijo ustvarjanja boljše kakovosti življenja z razvojem informacijskih rešitev, ki podpirajo odločanje na področju okolja in varne hrane.

Glavna dejavnost podjetja je razvoj informacijskih rešitev za registracijo in spremljanje živine, razvoj veterinarskih informacijskih rešitev ter v zadnjih nekaj letih najpomembnejši segment – razvoj sistema za samodejno spremljanje in napovedovanje škodljivcev v kmetijstvu Trapview, s katerim spremljajo več kot 60 škodljivcev v več kot 50 državah po svetu.

Naziv projekta

Razvoj modula agregatnih podatkov za več pridelane varne hrane – MAP

Namen projekta »Razvoj modula agregiranih podatkov« je zagotoviti podatke o škodljivcih različnim deležnikom v prehranski verigi (»od vil do vilic«) tako, da bodo lahko na svetu pridelali več varne in zdrave hrane. Svetovno kmetijstvo bo namreč moralo do leta 2050 proizvesti 60 % več hrane kot leta 2015.

S projektom MAP tako omogočajo povečanje deleža hrane, ki je pridelana z manjšo uporabo fitofarmacevtskih sredstev, in dostop do podatkov o škodljivcih majhnim pridelovalcem ter drugim deležnikom in odločevalcem v kmetijski politiki.

Projekt MAP bo razširil prisotnost podjetja na ključnih trgih in prispeval k povečanju prihodkov do leta 2026.

 

www.trapview.com

“Odločitev za sodelovanje v programu TPSMP je bila prava. Pomoč, ki nam jo je nudil SPIRIT in predvsem mentorica v programu, ga. Tatjana Fink, je bila izjemna. V okviru programa smo pripravili načrt, kako bomo dosegli naše ambiciozne cilje.”

Matej Štefančič, direktor

19

ELEA IC d.o.o.

Dunajska 21,
1000 Ljubljana
https://www.elea.si/ Tina Vatić
E: tina.vatic@elea.si
T: +386(0)1 474 10 14
ELEA IC d.o.o.

Elea iC je eden izmed največjih interdisciplinarnih ponudnikov projektantskih in svetovalnih storitev v Sloveniji. Odlikuje jih iskanje ekonomskih in trajnostnih odgovorov na konstrukcijska, bivanjska, transportna, komunikacijska in ekološka vprašanja našega časa. Nudijo inženirske storitve na najvišji ravni.

“TPST nam je ponudil okvir za sistematično vpeljavo elementov trajnosti v vsakodnevno delovanje Elee iC. Odgovorno snovanje okolja kot tudi kultura podjetja so čvrsti temelji, na katerih želimo nadaljnjo nadgradnjo naše dejavnosti.”

Andrej Pogačnik, direktor

20

FLYCOM TECHNOLOGIES d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a,
4000 Kranj
https://www.flycom.si/ Tamara Vidic Perko
E: tamara.vidic.perko@flycom.si
T: +386(0)4 581 2000
FLYCOM TECHNOLOGIES d.o.o.

Visoko tehnološko podjetje Flycom Technologies na področju zračnega in mobilnega daljinskega zaznavanja deluje več kot 15 let. Podjetje je vodilni ponudnik preventivnih IR- in UV-zračnih pregledov infrastrukturnih objektov v Sloveniji. Svoje storitve izvajajo tudi v tujini, v Avstriji, Nemčiji, na Švedskem in v državah JV Evrope.

Podjetje razvija in trži lasten geoinformacijski sistem »LIFT«, ki je namenjen sektorjem upravljanja z energijo, telekomunikacijam, zavarovalništvu, kmetijstvu, naravnim virom in vladnim organizacijam.

Dolgoročni cilj podjetja je ohraniti in okrepiti vlogo ključnega akterja na področju daljinskega zaznavanja in postati vodilni regionalni akter v segmentu GIS.

Naziv projekta

Geoprostorski AI in ML: Avtomatizacija obdelave in analize prostorskih podatkov z namenom optimizacije poslovnih procesov in razvoja novih poslovnih modelov za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti.

Namen projekta »Geoprostorski AI in ML« je bila optimizacija obdelave geoprostorskih podatkov. Podatke, ki smo jih obdelovali ročno (kar je zamudno, cenovno neučinkovito in zahtevno za zaposlene), zdaj s pomočjo razvitih algoritmov umetne inteligence in strojnega učenja obdelujemo avtomatizirano.

Projekt je pripomogel k hitrejši izvedbi raznovrstnih projektov (infrastrukturnih, energetskih in okoljskih), ki dolgoročno prispevajo k boljšemu razumevanju stanja okolja. Z izvedenim projektom smo izboljšali delovne pogoje za zaposlene in ustvarili nova delovna mesta za mlade raziskovalce.

“V okviru programa TPSTP smo veliko pridobili: nov pogled na poslovanje, priložnost za snovanje inovativnih poslovnih idej, večjo konkurenčnost in, na kar smo najbolj ponosni, izboljšano kulturo podjetja.”

Filip Rojs, direktor

21

MOS SERVIS d.o.o.

https://mos.si/ PETER VOLOVŠEK, direktor
E: info@mos.si
T: +386(0)3 819 0182
MOS SERVIS d.o.o.

MOS Servis, ustanovljeno leta 2006, je ponudnik mehanske in elektro industrijske montaže. V okviru lastne proizvodnje izdelujejo različne jeklene in aluminijaste varjene izdelke in konstrukcije. Za potrebe letalske industrije izdelujejo kontejnerje in vozičke, za potrebe avtomobilske industrije in logističnih centrov izdelujejo in montirajo različne transportne sisteme in konstrukcije za premik blaga. Podjetje s sedežem v Sloveniji ima 115 zaposlenih, ima podružnici v Nemčiji in Ameriki, skupaj z dodatnimi 200 pogodbenimi sodelavci pa pokrivajo široko paleto produktov in storitev montaže na trgih Evrope, Severne in Južne Amerike, Kanade in bližnjega Vzhoda.

Naziv projekta

Dvižno parkirni sistem

Podjetje si je za cilj v strateški usmeritvi začrtalo aktivno vključenost v trajnostni razvoj na mikro in makro ravni. V okviru projekta trajnostnega razvoja so vključeni z več projekti, največji razvojni projekt pa je razvoj in izdelava dvižno parkirnega sistema Lift & Park. Z njim rešujejo težavo omejenosti prostora, namenjenega za parkiranje avtomobilov v strnjenih bivalnih in počitniških naseljih, pa tudi pri individualnih uporabnikih. Lift & Park je lahko namenjen tudi premiku blaga v več nivojih in optimizira prostor, namenjen logistiki blaga.

 

Več na https://mos.si/lift-park/

“Projektno sodelovanje je bilo dobro sprejeto, saj so sodelavci lahko izrazili svojo inovativnost in široko paleto idej, ki odpirajo pot novim projektom. Veseli smo, da je bila na državnem nivoju oblikovana pobuda, ki je nas podjetja pozvala in podprla.”

Peter Volovšek, direktor

22

GABRIJEL ALUMINIUM d.o.o.

Pod jelšami 7,
1290 Grosuplje
https://gabrijel.com/ Marko Arzenšek, direktor
E: marko.arzensek@gabrijel.com
T: +386(0)1 7810 776

Andreja Pečjak Brvar, vodja prodaje
E: andreja.brvar@gabrijel.com
T: +386(0)1/7810-766
GABRIJEL ALUMINIUM d.o.o.

GABRIJEL ALUMINIUM d.o.o. je globalno podjetje, ustanovljeno leta 1964, s 170 zaposlenimi. Razvijajo tehnološke rešitve in proizvajajo visoko dekorativne izdelke iz aluminija predvsem za trge EU. Njihovi izdelki so vgrajeni v končne uporabniške izdelke v industriji elektronike, gospodinjskih aparatov in avtomobilski industriji.

Naziv projekta

Razvoj tehnološkega procesa za proizvodnjo ohišja baterije za električna kolesa Kratica: E-bike

Namen projekta E-Bike je spodbuditi zdrav življenjski slog in aktivno mobilnostjo. Projekt ima pozitiven vpliv na naravno okolje z zmanjšanjem porabe naravnih virov in energije ter znižanjem emisij. Za realizacijo projekta so v podjetju zaposlili dodatno delovno silo iz lokalnega okolja ter z usposabljanji nadgradili njihove kompetence. Okrepili so tudi sodelovanje z razvojnimi in raziskovalnimi inštituti.

Z razvojem tehnoloških rešitev za proizvodnjo ohišij baterij za električna kolesa so prodrli na povsem nov trg kupcev (e-mobilnost), ki so povezani s trajnostnimi vidiki in zdravim življenjskim slogom za vse generacije, hkrati pa dvignili ugled trajnostne blagovne znamke.

 

Več o projektih e-mobilnosti

“V projekt smo se vključili, da s trajnostnim poslovanjem ustvarimo trajno prepoznavnost na domačem in globalnem trgu ter dosežemo konkurenčno prednost v smeri družbeno odgovornega podjetja in privlačnega delodajalca.”

Marko Arzenšek, direktor

23

RESULT d.o.o.

https://www.result.si/ Boštjan Gomilšek
E: bostjan.gomilsek@result.si
T: +386(0)1 320 81 67
M: +386(0)31 344 682
RESULT d.o.o.

Optimiziramo poslovanje rastočim podjetjem. Gradimo sodobno informacijsko infrastrukturo za celovito upravljanje s podatki in celostno obravnavo poslovnih izzivov s povezovanjem najnovejših tehnoloških orodij. Naročnikom omogočamo boljši nadzor in povečujemo konkurenčnost na področjih upravljanja, prodaje, financ in proizvodno-obdelovalnih procesov.

Že več kot 30 let nam zaupajo tuje multinacionalke in domača hitro rastoča podjetja. Ekipa šteje prek 100 strokovnjakov in beleži 100 % rast v zadnjih treh letih, sestavljena pa je iz programskih ali podatkovnih inženirjev, podatkovnih analitikov in znanstvenikov ter inženirjev poslovnih procesov.

“Pri učinkoviti zastavitvi in uresničevanju ciljev podjetja je v veliko pomoč zunanji svetovalec, predvsem pri prvem postavljanju strategije, pa tudi pri usmerjanju in usklajevanju vseh vpletenih v projekt. Bistvena je tudi podpora vodstva.”

Marko Gombač, generalni direktor

24

MIHEU d.o.o.

Šentjanž pri Dravogradu 176,
2373 Šentjanž pri Dravogradu
https://www.miheu.si/ Aleš Prikeržnik
E: ales@miheu.si
T: +386(0)2 883 10 11
MIHEU d.o.o.

Podjetje MIHEU je družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo. Njegove korenine podjetja segajo v leto 1974. Trenutno zaposlujejo 46 oseb. Ukvarjajo se s storitvijo termičnih obdelav kovin, kot je kaljenje v vakuumu in zaščitni atmosferi, cementacija v vakuumu in zaščitni atmosferi, karbonitriranje, plinsko in plazma nitriranje, različna žarjenja, izdelava industrijskih nožev za namene reciklaže (kovin, gume, gospodinjskih odpadkov, odpadne elektronike in elektronskih naprav) in izdelavo drugih večjih industrijskih izdelkov (ohišja ležajev, gredi, puše). Ključna trga za storitve termičnih obdelav sta Slovenija in Avstrija, za ostale proizvode pa Italija, Danska, Nemčija in Avstrija.

Naziv projekta

Razvoj vakuumske cementacije in kaljenja nožev za reciklažo odpadkov – RVCO

S projektom RVCO se odzivajo na potrebe svojih strank, ki so vse bolj trajnostno naravnane. Osnovni namen projekta je poiskati optimalne trajnostne in poslovne rešitve za termično obdelavo kovinskih izdelkov. Se pravi rešitev, ki bo povečala kakovost termično obdelanih izdelkov, podaljšala njihovo življenjsko dobo in obenem znižala porabo energentov v procesu termične obdelave.

Glavni učinki projekta na poslovanje podjetja so skrajšanje proizvodnega časa procesa cementacije tudi do 40 %, znižanje porabe električne energije za 30 %, proizvodni proces brez emisij CO2, zmanjšanje geometrijskih sprememb obdelovancev in oblikovanje vitkejše organizacije poslovanja.

 

Spletna povezava do opisa izvedbenega projekta: https://www.miheu.si/o-nas

“Politika Evropske unije je v celoti trajnostno usmerjena in verjamem, da bodo dolgoročno uspešna le tista podjetja, ki bodo delovala na trajnosten način. Če se še niste podali na pot trajnostne transformacije, je skrajni čas, da to storite.”

Aleš Prikeržnik, direktor

25

PLAMTEX INT. d.o.o.

Pod Bukvami 8,
1218 Komenda
https://www.plamtex.si/ Matjaž Zupančič, direktor
E: matjaz.zupancic@plamtex.si
T: +386(0)1 292 78 00
PLAMTEX INT. d.o.o.

V podjetju so specialisti za izdelavo orodij za brizganje plastike in proizvodnjo visoko zahtevnih plastičnih izdelkov. Razpolagajo z najnovejšimi stroji in, kar je najpomembnejše, živijo kulturo nenehnih izboljšav.

Naziv projekta

Razvoj pilotnega trajnostnega produkta in trajnostne ter vitke kulture delovanja

Med izvajanjem in izvedbo trajnostne transformacije so ugotovili, da je izjemnega pomena dobra in redna komunikacija znotraj podjetja. Prenovljeni jutranji sestanki so omogočili, da ustrezno komunicirajo in spodbujajo sodelavce pri izvajanju izboljšav, trajnostnih aktivnostih in trajnostnem razmišljanju.

“S projektom smo dobili mnogo več kot trajnostno transformacijo, dobili smo novo vitko kulturo obnašanja v podjetju ter veliko zagnanih in motiviranih sodelavcev, s katerimi bomo zagotovo trajno uspešni.”

Matjaž Zupančič, direktor

26

ENGROTUŠ d.o.o.

https://www.tus.si/ Marko Razdevšek, ambasador trajnosti v Tušu
E: marko.razdevsek@tus.si
T: +386(0)70881526
ENGROTUŠ d.o.o.

Tuš je velik slovenski trgovec s 3000 zaposlenimi. Sinonim podjetja so široka ponudba slovenskih izdelkov široke potrošnje, najboljša kakovost po ugodnih cenah in lokalna kakovost. Več kot 70 % izdelkov v Tušu je slovenskega porekla, kupci pa mesečno opravijo več kot tri milijone nakupov.

Naziv projekta

Priprava in pilotna izvedba trajnostnih poslovnih strategij in poslovnih modelov v podjetjih

V času epidemije so bile restavracije zaprte, zato so kmetje ostali brez odjemalcev. V nekaterih slovenskih regijah ni tržnic, kjer bi lahko prodajali svoje pridelke. Zato je Ana Roš v sodelovanju s Tušem lokalnim pridelovalcem pomagala tako, da je s svojimi recepturami omogočila predelavo na tisoče litrov mleka in presežkov mlečnih izdelkov ter pridelkov, ki bi ostali nepobrani. Ana Roš je zasnovala recepte za izdelke vrhunske kulinarike, ki so narejeni po prilagojenih tehnoloških postopkih, da se ohranijo kakovost in izvirni okusi. Skupaj smo kupcem v Tušu ponudili izdelke vrhunske kulinarike za vsakdanje nakupe in ob tem poskrbeli, da slovenski kmetje dobijo pošteno plačilo za svoje delo.

“Trajnostni način je edini pravi način, da lahko podjetje postavlja trende v lokalnem okolju in jim sledi. Vsak sodelavec daje svoj doprinos, zato je končni cilj vključiti zavedanje in uresničevati projekte s področja trajnosti na vseh ravneh našega podjetja.”

Dušan Mitič, direktor

27

METALID d.o.o.

Miklavška cesta 55a,
2311 Hoče
https://metalid.si/ Marko Bogadi
E: marko.bogadi@metalid.si
M: +386(0)40 357 826
METALID d.o.o.

Metalid d.o.o. razvija in proizvaja orodja za preoblikovanje pločevine, kontrolne, merilne in vpenjalne priprave, mehanske dele in komponente. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1990.

Trenutno zaposluje 55 ljudi. Usmerjeni so predvsem v avtomobilsko industrijo, delno pa tudi v industrijo bele tehnike in strojegradnje. Ključna trga podjetja sta Nemčija in Avstrija.

Naziv projekta

Razvoj informacijskega sistema za vitko poslovanje

Razvijajo podjetju prilagojeno informacijsko rešitev za vodenje proizvodnje, obvladovanje skladišča in materialnih tokov ter projektnega vodenja. Namen rešitve je digitalizacija večine procesov in opuščanje papirnega poslovanja. Z rešitvijo bomo zmanjšali porabo papirja, povečali digitalno pismenost svojih zaposlenih in pridobili boljši vpogled tako v materialno kot finančno poslovanje podjetja.

“Pomembno je, da mislimo na prihodnje generacije in jim tlakujemo pot proti trajnostni prenovi. Zavedamo se, da nas na tem področju čaka še ogromno izzivov, zato smo zelo hvaležni za podporo ekipe SPIRIT Slovenija.”

Marko Bogadi, direktor

28

BLISK LIVARSTVO d.o.o.

https://www.blisk.biz/ Boštjan Bašelj
E: bostjan.baselj@blisk.biz
M: +386(0)40 341 283
BLISK LIVARSTVO d.o.o.

Ključne pristojnosti podjetja Blisk livarstvo d.o.o. so tlačno litje in mehanska obdelava ulitkov na osnovi aluminijevih zlitin in izdelava orodij za preoblikovanje. Z lastnim razvojem in izdelavo prototipnih orodij izdelujejo vedno več novih, zahtevnejših aluminijastih ulitkov z višjo dodano vrednostjo. Večino prihodkov ustvarjajo na tujih tržiščih.

Naziv projekta

Trajnostna tehnologija litja aluminijastih izdelkov – TLA

Projekt »Trajnostna tehnologija litja aluminijastih izdelkov (TLA)« omogoča neposredno uresničevanje vizije podjetja Blisk livarstvo 2025 in vključuje različne procese, kot so prepoznavanje zahtev strank, prodaja, razvoj izdelkov, orodij in tehnologije ter priprava vse potrebne tehnične, tehnološke in atestne dokumentacije. V proces razvoja so vključili tudi dobavitelje, ki so jim pomagali pri uvedbi novih materialov za orodja. Za uresničitev projekta TLA so razvili nova znanja in kompetence zaposlenih, poskrbeli za finančne vire, pripravili vso potrebno dokumentacijo in izdelali nove proizvode. Pri projektu so sodelovali tudi razvojni partnerji, instituti in certifikacijske organizacije.

“Program TPSMP je dolgotrajnejši, toda z mnogih vidikov koristen, saj celovito naslavlja ključna področja poslovanja na način, ki omogočajo prehod na bolj premišljene, dolgoročne in inovativne strategije poglobljeno in strukturirano.”

Boštjan Bašelj, direktor

29

HERMI d.o.o.

https://hermi.si/ Nina Saje
E: nina.saje@hermi.si
T: +386(0)3 426 06 60
HERMI d.o.o.

V podjetju proizvajamo in prodajamo štiri ključne programe pod lastno blagovno znamko Hermi. To so strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita, kabelske police in podkonstrukcije za solarne panele.

Podjetje Hermi je v Sloveniji in Evropi prepoznano kot visoko tehnološko podjetje, ki je svoj ugled gradilo z najvišjo kakovostjo izdelkov in rešitev za celovito zunanjo in notranjo zaščito pred posledicami udara strele in prenapetosti, kabelskimi policami in konstrukcijskimi sistemi za fotovoltaične sisteme.

V kakovost izdelkov in storitev vlagamo vse, kar premoremo: iščemo in razvijamo nove rešitve, saj si naši partnerji zaslužijo najboljše.

Trenutno skupina Hermi zaposluje več kot 130 ljudi.

“Na trajnostno pot moramo stopiti vsi deležniki: države, politika, gospodarske družbe in vsi Zemljani. V podjetju Hermi smo z razvojem Fast Klick® poleg tehničnega vidika inovacije prispevali tudi na ostalih ravneh – družbeni, ekonomski in okoljski.”

Miran Rauter, direktor

30

SIJ d.d.

Gerbičeva 98,
1000 Ljubljana
https://www.sij.si/sl/ Tadeja Primožič Merkač
E: tadeja.primozic@sij.si
M: +386(0)41 227 103
SIJ d.d.

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji, med največjimi slovenskimi izvozniki in s približno 3800 sodelavci med najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji. Jeklo proizvajajo izključno iz jeklenega odpadka po načelih krožnega gospodarstva. Na Jesenicah in v Ravnah na Koroškem delujeta njihovi največji jeklarski družbi SIJ Acroni in SIJ Metal Ravne ter družbe za predelavo jekla v lastne končne izdelke. Njihovi ključni trgi so Nemčija, Italija, preostala Evropa in ZDA.

Naziv projekta

Trajnostna strategija Skupine SIJ za obdobje 2022–2030

Eno izmed sedmih načel trajnostnega razvoja jeklarske industrije daje velik poudarek sodelovanju z deležniki, temu pa so sledili tudi v skupini SIJ pri snovanju trajnostne strategije. Njihova usmeritev je vse deležnike spodbujati in usmerjati h gospodarnemu ravnanju in trajnostnemu razvoju. Ves čas izboljšujejo poročanje o trajnostnem razvoju. Njihov cilj je tudi postati zgled za druga podjetja. Kot del strategije trajnostnega razvoja vključujejo tudi načrt o vsakoletni nadgradnji poročanja skladno s standardi GRI.

 

https://www.sij.si/sl/trajnost/trajnostni-razvoj/

“Trajnostni način delovanja mora biti naša vsakodnevna praksa, ki nas vodi pri spoštovanju in vključevanju zaposlenih, poslovnih partnerjev, skupnosti, okolja in drugih deležnikov, brez katerih podjetje ne more poslovati.”

Andrey Zubitskiy, predsednik uprave

31

M SORA d.d.

https://www.m-sora.si/si/ Barbara Šubic
E: barbara.subic@m-sora.si
M: +386(0)31 541 681
M SORA d.d.

Mizarstvo M SORA je del večje skupine M SORA d.d. ki ima 248 zaposlenih in ima enote v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Kosovem, v Albaniji, v Makedoniji in na Hrvaškem. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1948. Enota Mizarstvo se ukvarja z izdelavo lesenih in les-alu oken, z inženiringom načrtovanja in vgradnje oken ter s stalnim razvojem novih izdelkov podira meje mogočega v svetu lesenih okenskih izdelkov. Znani so predvsem po velikostenskih zasteklitvah, drsnih stenah in brezmejnih pogledih skozi njihove izdelke. Njihovi ključni trgi so Slovenija, Avstrija, Nemčija, Italija in Francija, ključni vodili podjetja pa sta trajnost in skrb za zaposlene.

Naziv projekta

M SORA Window Relationship Management (M SORA WRM)

Aplikacija M SORA WRM omogoča takojšnje daljinsko vnašanje, potrjevanje in nadaljnje načrtovanje procesov ter tako prispeva h ključnim trajnostnim izzivom podjetja, kot so točni dobavni roki, popolne odpreme, celostno svetovanje strankam, zaključen in profesionalen proces montaže ter poprodajne storitve. Družbeni, ekonomski, okoljski in finančni vidiki so zajeti znotraj kazalnikov: skrajšani dobavni in servisni roki, zadovoljstvo strank, zmanjšanje števila reklamacij in reakcijskega časa med sprejetjem izmere oz. reklamacije in nadaljnjo obdelavo, zmanjšanje števila nepopolnih odprem, transportov, porabe osnovnih surovin, vode in elektrike ter zvišanje dodane vrednosti.

 

https://www.m-sora.si/si/o-podjetju/projekti-in-sodelovanja (M SORA WRM)

“Pri projektu TST WRM smo izhajali iz problematike, s katero se srečujejo zaposleni, in skupaj z njimi smo konkreten problem tudi rešili. To je recept za uspešnost tovrstnih projektov in podjetja kot takega.”

Barbara Šubic, direktorica

32

ORO PLASTIKA d.o.o.

https://www.oro-plastika.com/ Matjaž Furlan
E: matjaz.furlan@oro-plastika.com
M: +386(0)31 673 946
ORO PLASTIKA d.o.o.

Podjetje Oro plastika d.o.o. je mlado podjetje s 34 zaposlenimi, ki je prevzelo proizvodni program preizkušanja brizganja plastike podjetja Oro Orodjarna. Podjetje ima ne glede na kratek čas delovanja dobre reference pri najzahtevnejših strankah, saj dosega kratke odzivne čase in visoko kakovost, kar je videti po majhnem številu reklamacij. Specializirani so za izdelavo zahtevnih izdelkov predvsem na osnovi dvokomponentnega brizganja. Glavna dejavnost je sestava in izdelava izdelkov iz plastičnih mas. Kakovost zagotavljajo s strategijo celovitega vodenja kakovosti, kar pomeni nič napak, točnost dobav in učinkovit odziv na zahteve strank po ISO9001 in IATF 16949.

Naziv projekta

Naprava za dezinfekcijo - NADE

Projekt NADE uresničuje cilje. Razvijajo nove proizvode ter širijo znanje in veščine zaposlenih, povezujejo različne deležnike iz lokalnega in širšega okolja ter podpirajo ekonomski vidik trajnosti. S projektom razvijajo povsem nove tehnologije na področju predelave plastike. NADE neposredno odgovarja na trajnostne izzive, ki so jih ključni deležniki podjetja opredelili kot najpomembnejše in ki pozitivno vplivajo na poslovanje podjetja. Razvijajo se na področju novih trgov, sodobnih materialov, trajnostnih proizvodov, razvoju tehnologij in optimizacije novih proces, dvigajo korporativno kulturo in izboljšujejo delovne pogoje.

“V okviru programa trajnostne transformacije smo pregledali dobre lastnosti in šibke točke podjetja. Vse to je zaokroženo v zavezi za trajnostni razvoj podjetja. Z oblikovanim produktom se je to prelevilo v trajnostno strategijo podjetja.”

Matjaž Furlan, direktor

33

LOK ORODJARSTVO d.o.o.

Obrtna cesta 16,
8310 Šentjernej
https://www.lok-orodjarstvo.si/ Petra Selak
E: info@lok-orodjarstvo.si
T: +386(0)7 30 82 444
LOK ORODJARSTVO d.o.o.

Podjetje Lok orodjarstvo je družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo na področju orodjarstva in serijske proizvodnje. Zgodovina podjetja se piše od leta 1981, ko je lastnik in ustanovitelj Jože Luzar začel s popoldansko obrtjo.

Danes z odgovornim pristopom, 28 zaposlenimi strokovnjaki in sodobnim strojnim parkom, ki ga nenehno obnavljajo, ponujajo storitve na področju izdelave orodij in serijske izdelave ter celostne rešitve za kovinske izdelke. V podjetju sledijo zahtevam industrije, zato je proizvodnja opremljena s konvencionalnimi stroji in najsodobnejšimi obdelovalnimi centri CNC.

Naziv projekta

Razvoj avtomatskega paletnega viličarja

Avtomatiziran paletni viličar je viličar s sistemom vodilnih vozil. To je mobilni robot, ki sledi markerjem ali žicam v tleh ali pa z navigacijo uporablja vid, magnete ali laserje. Najpogosteje se uporablja v industrijskih aplikacijah za premikanje materialov po proizvodni lokaciji in skladiščih. Gnani so s pogonskimi enosmernimi elektromotorji, ki jih napaja akumulator v avtomatskem vodenem vozilu.

Projekt vključuje vse ključne procese podjetja – trženje, razvoj, prodaja, nabava, proizvodnja in dobava.

V skladu s trajnostno poslovno strategijo podjetja Lok orodjarstvo 2021–2026 želimo s projektom APV avtomatizirati transportne poti v podjetju.

“Veseli me, da smo bili kot eno od slovenskih podjetij izbrani v projekt trajnostne poslovne transformacije. Z uresničitvijo pričujoče trajnostne poslovne strategije želimo postati dober zgled trajnostne naravnanosti tudi za druga podjetja v naši panogi v Sloveniji.”

Matej Luzar, direktor

34

MENERGA d.o.o.

Zagrebška cesta 102,
2000 Maribor
https://www.menerga.si/ Tadej Muršič
E: tadej.mursic@menerga.si
T: +386(0)2 450 31 10
MENERGA d.o.o.

Podjetje Menerga je visokotehnološko podjetje za inženiring, ki poskrbi za energetsko varčno klimatizacijo, prezračevanje, ogrevanje in hlajenje velikih stavb.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1990 in ima 32 zaposlenih ter je prejemnik številnih mednarodnih nagrad za trajnostne rešitve. Ključni trg je regija Adriatic. S proizvodi za izrabo obnovljivih virov energije se želijo približati tudi trgu EU.

Podjetje ima lastne izdelke in storitve: naprave za prezračevanje, ogrevanje, hlajenje in izrabo energije iz vode, energetsko svetovanje, projektiranje in priprava celostnih energetskih konceptov.

Cilj je zmanjšati potrebno energijo na minimum, reciklirati energijo iz okolja in ponovno uporabiti presežke energije.

Naziv projekta

Razvoj standardiziranih in optimiziranih geotermalnih hibridnih naprav za ogrevanje/hlajenje stavb s pomočjo obnovljivih virov

Izdelali so standardizirano napravo za izrabo energije obnovljivega vira, ki iz plitve geotermalne energije stavbi prinaša brezplačno toplotno energijo pozimi in hladilno energijo poleti. Gre za izdelek, ki znižuje potrebo po energiji stavbe, saj izkorišča lokalno energijo, ki je na voljo na geotermalno ugodnem območju. Tako se zniža strošek obratovanja stavbe, pa tudi njen ogljični odtis.

Pomagajo stavbam, da postajajo energetsko samooskrbne in hkrati energetsko neodvisne.

Relevantnost projekta za doseganje okoljskih učinkov je v znižanju globalnega segrevanja in nižanju izpustov CO2 v okolje. Relevantnost projekta za doseganje ekonomskih učinkov je energetska neodvisnost stavb.

 

Spletna povezava do opisa izvedbenega projekta

 

Napravi Rewatemp in Hydrotemp.

“Stopiti na pot trajnostne strategije ni le nujnost, ampak priložnost, da ustvarimo konkurenčno prednost pri poslovanju podjetja. Proces priprave trajnostne strategije usmeri prizadevanja celotne ekipe v smer, ki predstavlja največji potencial za rast podjetja.”

Danijel Muršič

35

MEGA M d.o.o.

https://www.megatel.si/index.php Mateja Štimulak
E: pravna.sluzba@megatel.si
T: +386(0)3 777 00 34
MEGA M d.o.o.

Podjetje Mega M d.o.o. z blagovno znamko MegaTel je operater IP in mobilne telefonije, ponudnik dostopa do interneta, celovitih rešitev računalništva v oblaku (virtualna pisarna), interneta stvari (IoT), naprednih lojalnostnih rešitev in rešitev mobilnega poslovanja kot tudi aktivni akter eMobilnosti v Sloveniji.

Mega M želi soustvarjati varno digitalno in planetu prijazno prihodnost, sistematično graditi ekosistem trajnostno naravnanih storitev in rešitev na področju digitalnega povezovanja in eMobilnosti, ter biti med prvimi na področju tehnologije za pametno povezljivost in trajnostno sodelovanje, kjerkoli, kadarkoli in na katerikoli napravi v EU.

Naziv projekta

Razvoj, izboljšanje in posodobitev digitalnih storitev in spletne uporabniške izkušnje

Mega M želi biti med vodilnimi ponudniki na svojem področju, zato želi temu prilagoditi vrednostno ponudbo v okviru poslovnih modelov digitalnega povezovanja in e-mobilnosti.

Osnovni namen projekta je bil zagotoviti varen, zanesljiv in donosen portfelj produktov, s katerimi bomo strankam zagotavljali celovite napredne IT-rešitve, skladno z novo opredeljeno trajnostno vizijo podjetja »Soustvarjamo varno digitalno in planetu prijazno prihodnost«. V ta namen so z izvedbo projekta zagotovili večjo digitalno varnost, razvili kompetence zaposlenih, izvedli evolucijo jedrne infrastrukture, razvili nove in posodobili obstoječe trajnostne rešitve ter izvedli prenovo spletnega mesta.

“Podjetje Mega M d.o.o. ima 20-letno tradicijo delovanja. Ob ustanovitvi podjetja smo se zavestno odločili, da bo naše delovanje stabilno, odgovorno in trajnostno naravnano. Prijava na projekt v okviru organizacije SPIRIT je naša evolucijska pot.”

mag. Matej Meža, generalni direktor

36

nCHAIN d.o.o.

https://equaleyes.com/ Urban Bratina
E: u.bratina@nchain.com
T: +386(0)40337364
nCHAIN d.o.o.

Delo v slovenskih pisarnah nChain d.o.o. je osredotočeno na tehnologije blockchain ter na razvoj mobilnih in spletnih aplikacij. Podjetje nChain je bilo ustanovljeno leta 2015 s prepričanjem, da lahko blockchain izboljša življenja in je danes prepoznano kot eno izmed najbolj inovativnih tehnoloških podjetij na svetu.

Naziv projekta

Razvoj sistema za učenje (LR-System)

Z razvojem novega izdelka »Sistem za učenje« so se lotili reševanja problematike učinkovitosti sodobnega podjetja, v katerem zaznavajo pomanjkljivosti na kadrovskem področju, zlasti na področju izobraževanja, usposabljanja in učenja zaposlenih na podlagi prenosa znanja med zaposlenimi.

Izdelek so razvili s ciljem ponuditi kakovostno in pregledno bazo znanja, do katere lahko zaposleni dostopajo, kadar koli želijo, in k njej tudi prispevajo z ustvarjanjem novih vsebin.  Posamezniki lahko do platforme dostopajo 24 ur na dan, zagotavlja pa možnost soustvarjanja vsebin glede na raven posameznega uporabnika.

“Naše podjetje se je v program TPSMP vključilo z željo dvigniti raven znanj, ki so nam na področju trajnosti primanjkovala. Z zadovoljstvom se oziramo na prehojeno pot in iskreno priporočamo sodelovanje na razpisih SPIRIT.”

Luka Topolovec, direktor operative

37

JERA MIX d.o.o.

https://www.jera-mix.si/ Radivoj Jesenšek, direktor
E: radivoj@jera-mix.si
T: +386(0)59 221 813
JERA MIX d.o.o.

Družba JERA mix d.o.o. je bila ustanovljena 1994. Zaposluje od 50 do 70 delavcev in se ukvarja s proizvodnjo ploskovnega pohištva (šifra dejavnosti 31.010) za tuja zahodna tržišča, in sicer pohištvo za pisarne, jedilnice, spalnice, kopalnice in drugo pohištvo.

“Aktivnosti, povezane s trajnostnim razvojem, so nujne, vendar ne za vsako ceno. Vodstvo podjetja je tisto, ki ve, kaj je koristno in ni v nasprotju z družbeno usmeritvijo.”

Radivoj Jesenšek, direktor

38

VEPLAS d.d.

Cesta Simona Blatnika 11,
3320 Velenje
https://www.veplasgroup.com/ Sebastjan Zaverla, vodja razvoja/Development Manager 
E: sebastjan.zaverla@veplasgroup.com 
M: +386(0)41 421 234 
T: +386(0)3 898 58 31
VEPLAS d.d.

Družba VEPLAS, ustanovljena leta 1978, je med vodilnimi na področju razvoja in proizvodnje posebnih kompozitov za medicinsko, aeronavtično, masovno transportno in industrijsko uporabo na svetu. Danes ima 181 zaposlenih.

Končni produkt projekta je napredna, inovativna tehnologija penjenega RTM (»Resin Transfer Moulding«) za kompozitne izdelke, ki v osnovi znižuje težo izdelkov do 30 % in ohranja zahtevano kakovost in funkcionalnost.

Naziv projekta

Projekt TPSMP Sklop B – Uvedba inovativnega materiala in procesa penjene smole (FRTM)

Rezultat projekta je nova tehnologija aplikacije penjene smole v postopku izdelave kompozitov. Pridobili so nove kompetence in znanja ter povečali prepoznavnost podjetja in inovativnost. Z uporabo procesa v zaprtih kalupih so emisije HOS bistveno nižje, uporabljenega je manj osnovnega materiala. Posledično se zmanjša teža izdelkov in odpadnega materiala. Glede na svetovne trende je vpeljava procesa izdelave laminatov z uporabo penjene smole ter posledično nižja teža pri isti geometriji in manjša, vendar še zadovoljiva trdnost, korak h konkurenčni prednosti podjetja. S stabilnim ekonomskim razvojem podjetja bo pridobila tudi lokalna skupnost.

 

Co-financed Projects (veplasgroup.com)

 

VEPLAS GROUP Predstavitveni video

“Ta program je orodje in spodbuda, da podjetje prepozna in izkoristi poslovne priložnosti v zahtevnem in dinamičnem poslovnem okolju. Program je strateški temelj za uresničitev poslovnih ciljev podjetja, ki so v sozvočju s trajnostnimi načeli.”

Gregor Vedenik, izvršni direktor

39

RIHTER d.o.o.

Loke 40,
3333 Ljubno ob Savinji
https://www.rihter.si/ Dr. Tina Špegelj
E: tina.spegelj@rihter.si
M: +386(0)51 610 609
RIHTER d.o.o.

Napredne rešitve, prilagodljiva arhitektura, celostne rešitve pri reševanju stanovanjskega problema, odprtost in odgovornost ter predanost svojemu delu so prepoznavne prednosti podjetja Rihter, ki so ga postavile na mesto vodilnega med proizvajalci lesenih montažnih stavb doma in v tujini. Uporabniku nudijo odlično bivanjsko ugodje, naraven in zdravju prijazen način bivanja v stavbah, zasnovanih po trajnostnih smernicah. So zelo razvojno in trajnostno naravnano podjetje z izvirnimi rešitvami, ki so certificirane pri najbolj uglednih institucijah. Ponujajo celovito rešitev, od prvega stika in skozi celoten proces gradnje do predaje stavbe ter podporo v času bivanja.

Naziv projekta

Rihter Trajnostni Objekt RTO »Najino sožitje«

V sklopu razpisa so razvili nov produkt – trajnostni objekt RTO »Najino sožitje«. Razviti objekt je visokokakovosten, s trajnostno arhitekturo, in ustreza visokim estetskim, uporabniškim in funkcionalnim standardom bivanja. Objekt je na prvem mestu razvit predvsem za dve starostni skupini prebivalstva, in sicer mlajše ter starejše pare. Njegova zasnova, vključno z rabo trajnostnih materialov in produktov, pa nudi zdravo bivalno okolje, nizko rabo energije ter možnost samooskrbe, bodočim uporabnikom pa prinaša večje zadovoljstvo, saj je zasnovan tako, da se optimalno prilagaja vsakodnevnim potrebam.

 

https://www.rihter.si in https://www.rihter.si/najino-sozitje/

“Skupaj s svetovalcem smo stopili na pot transformacije. Po prehojenih prvih korakih se že kažejo pozitivni rezultati na vseh področjih poslovanja podjetja, vključno na področju kulture podjetja, zadovoljstva strank in zaposlenih ter vseh deležnikov.”

Janez Rihter, direktor

40

STRUC MUTA, kmetijska mehanizacija d.o.o.

https://www.struc.info/ Alojz Turjak, direktor
E: alojz.turjak@struc.info
T: +386(0)2 87 23 901
M: +386(0)31 327 404

Boštjan Oder, prodaja za zahodni trgi
E: bostjan.oder@struc.info
T: +386(0)2 87 70 111

Boštjan Ošlak, prodaja za domači trg in države bivše Jugoslavije
E: bostjan.oslak@struc.info
T: +386(0)2 87 70 110
STRUC MUTA, kmetijska mehanizacija d.o.o.

Podjetje se že vse od svoje ustanovitve leta 1973 ukvarja z proizvodnjo male kmetijske mehanizacije – enoosnih traktorjev s priključki, ki omogočajo lažjo obdelavo zemlje, odstranjevanje snega in košnjo trave tudi na najzahtevnejših terenih. Večino delov kmetijske mehanizacije izdelajo sami oziroma so proizvedeni v EU. Podjetje trenutno šteje okoli 40 zaposlenih. Nastopajo na domačih in tujih trgih (EU, države bivše Jugoslavije, Norveška, Švica).

Naziv projekta

Platforma za trajnostne posodobitve produktov ter vitko proizvodno organiziranost – PTPP in VPO

V okviru trajnostnega izvedbenega projekta so naslovili dve področji.

Prvo področje je vzpostavitev vitke proizvodne organiziranosti, kjer so z novo proizvodno organiziranostjo izboljšali proizvodni proces, ki je stroškovno optimalen in cenovno učinkovit.

Drugo področje, ki so ga obravnavali v projektu, pa je vzpostavitev inovativnega razvoja in trajnostne posodobitve produktov, kjer so vzpostavili sistematiziran razvoj novih produktov in na podlagi tega izvedli prvo trajnostno posodobitev produkta.

S projektom so zmanjšali uporabo energentov in porabo materiala. Dvignili so kompetence zaposlenih, izboljšali delovne pogoje in zadovoljstvo zaposlenih. Povečali so obseg prodaje.

“Projekt nam je omogočil, da smo pregledali šibke točke v podjetju. Določili smo smernice za nadaljnjo delovanje tako, da bomo zajeli vse tri trajnostne vidike: okoljskega, družbenega in ekonomskega ter skladno s tem postavili tudi kazalnike uspešnosti.”

Alojz Turjak, direktor

41

BIOSISTEMIKA d.o.o.

https://biosistemika.com/ Mirjana Oblak
E: moblak@biosistemika.com
T: +386(0)1 23 505 20
BIOSISTEMIKA d.o.o.

BioSistemika je slovensko visokotehnološko podjetje s sedežem v Ljubljani in predstavlja eno od vodilnih podjetij na področju razvoja programske opreme za laboratorije in proizvajalce laboratorijskih naprav, ki delujejo na področju ved o življenju (ang. »Life sciences«) ter na diagnostičnem področju. S svojimi izdelki in storitvami so prisotni v podjetjih, znanstvenih institucijah in univerzah po celem svetu, predvsem na področju ZDA in Evrope. Velika prednost podjetja je interdisciplinarna ekipa, ki povezuje znanja in izkušnje iz ved o življenju ter znanja s področja informacijskih tehnologij.

Naziv projekta

PCR na čipu

S trajnostnim projektom »Platforma za verižno reakcijo s polimerazo na čipu« (PCR na čipu) so naslovili problematiko prekomerne porabe plastike in kemikalij pri izvedbi PCR metodologije. S prenosom procesa iz plastičnih posod z velikimi volumni v mikrofluidično okolje znotraj miniaturnih čipov, ki omogočajo večkratno uporabo, prispevajo k znatno nižji porabi plastike in kemikalij v procesu (do 90 %).

V podjetju želijo z novo razvitim trajnostnim izdelkom na področju molekularne biologije in optimizacije laboratorijskih procesov vstopiti na nove globalne trge. Za doseganje tega cilja se že povezujejo z domačimi in globalnimi partnerji.

“Trajnosti v BioSistemiki pripisujemo velik pomen, tudi z vidika poslovne strategije. Tak način delovanja ne vpliva zgolj na zmanjševanje okoljskega odtisa industrije, temveč je hkrati velika konkurenčna prednost za naše poslovanje na globalni ravni.”

Roswita Golčer Hrastnik, direktorica

42

TECHNOBELL d.o.o.

Ferrarska ulica 10,
6000 Koper
https://www.technobell.eu/ Marinela Veškovo
E: marinela.veskovo@technobell.eu
T: +386(0)5 63 98 276
W: www.technobell.si
TECHNOBELL d.o.o.

TECHNOBELL d.o.o. Koper, Inženiring inovativnih tehnologij, je visoko specializirano podjetje za projektiranje petrokemičnih procesov in konstrukcijo opreme, za projektiranje in izdelavo strojev za proizvodnjo poliestrskih cevi (GRP) ter za proizvodnjo in prodajo poliestrskih smol. Njihove tehnologije so vertikalno integrirane, kar strankam omogoča, da v celoti izkoristijo vse tehnologije, ki jih ponujajo. Podjetje že od samega začetka leta 1990 razvija storitve in produkte skladno s tehnološkimi premiki, potrebami industrije in družbe. Sledijo njihovi viziji »Razvijamo tehnologije za boljšo kakovost življenja« in ustvarjajo inovativne celovite rešitve za optimalno uporabo naravnih virov.

Naziv projekta

Projekt ni bil izveden (vključeni smo bili le v 1. fazo)

S projektom »Rekuperacija anhidrida maleinske kisline s topilom (RAMT)« so se odzvali na zahteve kupcev, ki so čedalje bolj trajnostno naravnani. Proces proizvodnje anhidrida maleinske kisline so nadgradili tako, da so razvili nov sistem za rekuperacijo odpadnega materiala in pretvorbo le-tega v uporaben produkt. Nadgrajeni proces zmanjšuje vpliv na naravno okolje in pozitivno vpliva na vse trajnostne vidike. Rešitev RAMT prispeva tako k zmanjševanju odpadnega materiala in izpustov toplogrednih plinov kot tudi k zmanjševanju porabe vode in količine nastalih odpadnih voda. Poleg tega prispeva k preprečevanju obratovalnih težav zaradi mašenja procesne opreme z odpadnim materialom.

“Akademija TPSMP je bistveno nadgradila naše razumevanje vseh vidikov trajnosti. Nepogrešljiva je bila pomoč strokovnjaka, ki nas je vodil skozi trajnostno strateško transformacijo, s katero smo zagotovili dolgoročno rast podjetja in konkurenčnost na trgu.”

Luka Dolenc, direktor

43

ELAPHE d.o.o.

https://in-wheel.com/en/ Saša Radusinović
E: sasa.radusinovic@elaphe-ev.com
M: +386(0)40 376 232
ELAPHE d.o.o.

Podjetje Elaphe je globalno prepoznano na področju električnih pogonskih sistemov: inovativni koncept kolesnih elektromotorjev (ang. »in-wheel« ali »hub motor«) je podprt z napredno kontrolno elektroniko, ki omogoča zasnovo novih vozil prihodnosti. Od ustanovitve leta 2006 so v podjetju razvili že več kot 20 različnih pogonskih sistemov, ki so bili preizkušeni v več kot 80 različnih električnih ali priključno-hibridnih prototipnih modelih vozil. Osredotočeni so na razvoj trajnostnih in energijsko učinkovitih rešitev v dobro našega planeta in končnega uporabnika in ker v zadnjih letih podjetje eksponentno raste, veliko pozornosti namenjajo tudi razvoju kadrov in organizacijskim izboljšavam.

“V Elaphe se že od naše ustanovitve zavedamo nujnosti trajnostno naravnane strategije podjetja, ki poleg tehnoloških in poslovnih vidikov zajema tudi družbeno odgovornost podjetja, odgovornost do okolja in kulturo podjetja.”

Gorazd Lampič, direktor

44

UNIFOREST d.o.o.

https://uniforest.com/ Drago Pintar, direktor
E: drago@uniforest.si
T: +386(0)3 777 14 16
M: +386(0)41 690 053

Marko Polak, vodja razvoja
E: razvoj2@uniforest.si
T: +386(0)3 777 14 15
M: +386(0)51 398 177
UNIFOREST d.o.o.

Ustanovitev razvojno-proizvodnega podjetja Uniforest d.o.o. sega v leto 1992. Današnji proizvodni program zajema vitle za vse vrste uporabnikov, klešče in prijemala za hlodovino, rezalno cepilne stroje, cepilnike drv, gozdarsko žičnico, rezalne klešče, platoje in povezovalce drv. Gozdarsko mehanizacijo prepoznavnih oblikovnih linij odlikuje zanesljivost, varnost in odpornost strojev, prijaznih do uporabnika in okolja. Poleg domačega trga 85 % proizvodov izvozijo v Avstrijo, Nemčijo, Francijo, Italijo, Švico in ZDA. Z inovativnostjo in iznajdljivostjo, predvsem pa z visoko motivirano korporativno kulturo 90 povezanih in lojalnih sodelavcev svojo prepoznavnost vztrajno širijo na nove trge.

Naziv projekta

Rezalno-cepilni avtomat Titan 52/35

Namen projekta je bil razvoj inovativnega avtomata, ki bo odpravil skrb uporabnikov zaradi nevarnosti, ki so do danes ogrožale vsakogar, ki je pripravljal drva. Inovativni avtomat zagotavlja enostavno pripravljanje drv in prispeva k večji varnosti vseh udeleženih pri delu.

Ergonomska oblika stroja preprečuje možnost poškodb. Navodila za delo so podprta z videoposnetki. Možnost recikliranja avtomata je 99 %, saj nudimo ponovno obnovo elementov avtomata ter uporabljamo BIO olja in maziva. Razvoj novih strojev in rešitev omogoča rast in širitev poslovanja, zato število zaposlenih raste in se je od začetka projekta zvišalo za 18 %.

 

https://uniforest.si/novost/novi-titan-ze-na-voljo-za-narocila

“Največjo dodano vrednost podjetja predstavlja odlična ekipa zaposlenih, katere glavno vodilo je delovati okolju prijazno ter razvijati kakovostne, inovativne in dovršene stroje. Rast podjetja in zadovoljstvo kupcev sta dokaz, da smo na pravi poti.”

Drago Pintar, direktor

45

JAMNIK d.o.o.

Barletova cesta 4 S,
1215 Medvode
https://www.jamnik.si/ Kaja Jeglič – samostojni referent za splošne zadeve
E: info@jamnik.si
M: +386(0)1 3619 340 – informacije
JAMNIK d.o.o.

Jamnik je družinsko podjetje, ustanovljeno leta 1988. Osnovna dejavnost je proizvodnja in trženje potiskane embalaže. Postopoma so se tako v tehnološkem kot strokovnem vidiku usposobili za izdelavo najbolj zahtevnih vrst potiskane embalaže. Z jasno usmeritvijo v kakovost in vrhunski servis so na trgu dosegli sloves zanesljivega partnerja in tehnološko naprednega izdelovalca embalaže. Partnerji so jih prepoznali po napredni dodelavi, domišljenih detajlih in tehnološki dovršenosti artiklov. Podjetje sodi z več kot 80 zaposlenimi med srednje velika podjetja proizvajalcev embalaže v Sloveniji. Vizija podjetja je biti vedno korak pred ostalimi na področju znanja, tehnologije in napredka.

Naziv projekta

Ekološki zaščitni material – ECOMAT

V projektu ECOMAT so razvili nov ekološki material z izjemnimi tehnološkimi lastnostmi za zaščito avtomobilskih vrat. Material je prijazen do okolja ter za polovico lažji od obstoječih in preteklih materialov, ki so jih uporabljali. Poleg izboljšav na tehnološkem področju so v okviru projekta uvedli tudi nove oblike organizacije dela in zaposlene izobraževali ter usmerjali v trajnostni razvoj in krepitev njihovih strokovnih kompetenc.

“Posledica odločitve za TPSMP je bila, da so se širše vodstvo in lastniki poenotili in izdelali trajnostno usmerjeno strategijo, ki predstavlja zavezo vodstva in sodelavcev za prihodnje ravnanje. Priporočam tudi drugim, da gredo po tej poti.”

Janez Jamnik, direktor

46

PUCIHAR-P d.o.o.

Veliki Vrh 7,
1293 Šmarje – Sap
(PE Predstruge 83, 1312 Videm-Dobrepolje)
https://www.pucihar.com/ Primož Pucihar, direktor
E: primoz@pucihar.com
M: +386(0)41 618 841
https://www.pucicup.com/
PUCIHAR-P d.o.o.

Pucihar-P d.o.o. proizvaja pribor za montažo strojnih instalacij (sistemi HVAC). Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2006. V podjetju deluje 29 sodelavcev in nekaj zunanjih izvajalcev, ki tesno sodelujejo s podjetjem.

Delež izvoza v prodaji zavzema okrog 75 %. Stalno povečujejo število produktov, ki jih ponujajo svojim kupcem v več kot 30 državah v Evropi in Aziji. Ključni trgi so domači trg in države EU, kamor izvozijo večino svojih produktov. Poleg panoge HVAC so se usmerili tudi v druge panoge in začeli leta 2015 razvijati embalažo za precizno doziranje prehranskih dopolnil in kozarce za večkratno uporabo.

Leta 2021 so se preselili v nove poslovne prostore v OC Predstruge.

Naziv projekta

Razvoj izdelkov in krožnega sistema za gastronomijo – Riks-g

V okviru trajnostnega projekta so razvili in na trgu ponudili lončke za večkratno uporabo in vzpostavili krožni sistem, ki bo omogočal ponovno uporabo produkta. V sodelovanju s ponudniki vročih napitkov so vpeljali trajnostni krožni sistem lončkov za vroče napitke, ki je prijazen do uporabnikov in ima pozitivne trajnostne učinke na okolje in družbo.

Projekt znižuje plastične odpadke, povečuje dodano vrednost, zaposluje nove sodelavce in ustvarja partnerstva z distributerji, dobavitelji in strateškimi kupci.

“Kot družinsko podjetje smo se vključili v projekt Trajnostna poslovna strateška transformacija z željo, da kot razvojno usmerjeno podjetje stopimo na pot trajnostne transformacije našega podjetja, ki je ključna za nadaljnji razvoj in rast podjetij.”

Primož Pucihar, direktor

47

INEA d.o.o.

Stegne 11,
1000 Ljubljana
https://www.inea.si/ Peter Kosin
Generalni direktor
E: peter.kosin@inea.si
T: +386(0)1 5138 142

Saša Muhič Pureber
Direktor prodaje in marketinga
E: sasa.muhic@inea.si
T: +386(0)1 5138 105

Marko Grilc
Vodja programa inSpect
E: marko.grilc@inea.si
T: +386(0)1 5138 123
INEA d.o.o.

Ineini izkušeni in inovativni inženirji že od leta 1987 kot spin-off Inštituta Jožef Stefan razvijajo rešitve za proizvodnjo, od izgradnje, avtomatizacije in nadzora proizvodnih linij za avtomobilsko industrijo do rešitev za upravljanje energije, aktivni odjem in virtualne energetske sisteme.

Naziv projekta

inSpect X – razvoj naprave za vizualni nadzor kakovosti s pomočjo rentgenskih žarkov

inSpect X je prototip sistema za vizualni nadzor kakovosti z rentgenskim vidom znotraj proizvodnega procesa. Sistem naslavlja nadzor kakovosti katalitičnih pretvornikov in filtrov dizelskih delcev, ki se trenutno izvaja po dragih, zamudnih in prostorsko zahtevnih metodah, ki še vedno ne zagotavljajo popolne neoporečnosti vseh kosov.

Ker je inSpect X sposoben pregledati vsak posamezen kos z rentgenskim vidom znotraj procesa, takšen pristop zniža strošek investicije, poenostavi proces in ga občutno pospeši.

Zaradi uničujočega okoljskega vpliva vozil na fosilna goriva je nujna največja kakovost katalitičnega pretvornika ali filtra, ki škodljivim delcem preprečuje prehod v ozračje.

 

https://www.inea.si/raziskovalni-projekti/inspect-x-2/

“Verjamem, da je trajnost lahko gonilna sila čisto vsakega podjetja, zato jo moramo sprejeti z odprtimi rokami – ne le kot izvrstno poslovno priložnost, vendar tudi kot odgovornost do svojih zaposlenih, družbe in okolja.”

Peter Kosina, generalni direktor

48

SOLVIKS d.o.o.

Počehova 59I,
2000 Maribor
https://www.solve-x.net/ Tan Lončar
E: tan.loncar@solve-x.net
M: +386(0)31 641 361
SOLVIKS d.o.o.

Solviks d.o.o. je butično, visokotehnološko IT podjetje, ki je v sedanji obliki na trgu prisotno sedem let ter redno zaposluje 37 ljudi. So vodilni strokovnjaki na področju izdelave visokotehnoloških rešitev, podatkovnih mrež, digitalizacije, avtomatizacije poslovnih procesov in izkušeni svetovalci podjetjem na poti digitalne transformacije. Podjetje posluje v Sloveniji, Evropi in ZDA.

Razvijajo in tržijo tudi lastne produkte: Warpit – orodje za tržne raziskave, HR Asistent – aplikacija za digitalno upravljanje s kadri, platforma za pametna mesta.

Zaupajo jim podjetja, kot so T-2, Avto Krka, Telekom Slovenije, Big Bang, Zavarovalnica Sava, JFDI Accountants, Scinote, Allianz in drugi.

Naziv projekta

SCFDP (Smart City Food Database Prototype)

S projektom SCFDP naslavljajo problematiko ozaveščenosti prebivalstva o hranilnih vrednostih prehrane doma, v trgovinah in pri ponudnikih ter nedostopnosti teh informacij. Z razvojem platforme »Smart City« bodo le to dosegli z enostavnim dostopom do točnih prehrambnih vrednosti doma ali na poti.

Projekt gradijo na obstoječih kompetencah podjetja na področju programskih platform za pametna mesta, podjetju pa predstavlja odskočno desko za vstop na nove, globalne trge s trajnostnim izdelkom. Poleg novih trgov projekt odpira vrata tudi na trge gastronomije, nutricionistike in zdravstva, kar je skladno s strategijo razvoja podjetja.

“V podjetju smo s pomočjo strokovnjakov postavili močne temelje za doseganje postavljenih strateških ciljev. Strategijo pripravljamo naklonjeni novim idejam in principom, prav vsi zaposleni pa bodo poslovanje ter delovno kulturo dvignili na višji nivo.”

Borut Jakovac, direktor

49

RIKO RIBNICA d.o.o.

https://rikoribnica.com/ Matija Brodnik – direktor
E: matija.brodnik@rikoribnica.com
M: +386(0)41 362 776
RIKO RIBNICA d.o.o.

Že več desetletij z lastno proizvodnjo skrbijo za kakovostne izdelke in storitve. V tem času so ustvarili procese, znanje in ekipo, s katerimi ustvarjajo visokotehnološke izdelke za zimsko in letno urejanje cest, ekološko mehanizacijo ter kakovostne storitve inženiringa in projektiranja.

Svojo paleto izdelkov delijo na zimski program, ki ga sestavljajo snežni plugi, posipalniki cest, snežne freze, skladišča za sol in nadgradnje vozil, ter na letni program s teleskopskimi kosilnicami, cestnimi pometači, naletnimi prikolicami, stroji za saniranje asfaltnih površin in obcestnih infrastruktur, stroji za markiranje cest in eko program z drobilniki, itd.

Naziv projekta

KPP-HEK – Krožno zasnovana posodobitev produkta

Razvoj krožno zasnovane posodobitve krmiljenja priključka za vzdrževanje cest, ki spremlja delovanje priključkov in prilagodi moč hidravličnega sistema natanko potrebam za optimalno delovanje stroja.

Cilji in učinki projekta posodobitve krmiljenja priključka za vzdrževanje cest so dvig varnosti posodobljenega krmiljenja priključka cestnega snežnega pluga za vzdrževanje cest, dvig kompetenc in kulture za krožno zasnovane posodobitve produktov, doseči konkurenčno ceno in zmanjšati vplive izdelka na okolje.

 

Spletna povezava do opisa izvedbenega projekta

“Vse od naših začetkov smo zavezani k temu, da okolje, iz katerega izhajamo in v katerem ustvarjamo, dopolnjujemo, bogatimo in zanj skrbimo. To ni le način dela vseh naših zaposlenih, ampak naš način življenja.”

Matija Brodnik, direktor

50

DETA&CO. d.o.o.

Obrtna cona Ugar 30,
1310 Ribnica
https://deta-co.si/ Mirjam Bambič
E: mirjam@deta-co.si
M: +386(0)1 836 97 66
DETA&CO. d.o.o.

V podjetju DETA&CO. se že od leta 1997 ukvarjajo z izdelavo parketa in notranjih vrat. S proizvodnjo na visoki tehnološki ravni zagotavljajo estetsko dovršene in visokokakovostne izdelke, ki so prijazni tako do uporabnika kot tudi do okolja. Poslanstvo podjetja je zadovoljstvo svojih strank. V podjetju stremijo k najvišjim estetskim in kakovostnim standardom, ki jih zagotavljajo z odlično ekipo zaposlenih, timsko naravnanostjo in visoko zastavljenimi cilji. V podjetju je trenutno zaposlenih 65 ljudi.

Naziv projekta

Razvoj novih trajnostnih sistemov vrat (TSV)

Projekt TVS se nanaša na razvoj protipožarnih vrat ter na razvoj skritega aluminijastega in lesenega podboja. S tem projektom se odzivajo na problematiko protipožarnih lastnosti vrat in nosilnosti okvirjev pri lesenih vratih s skritim podbojem. Tako odgovarjajo na zahteve uporabnikov in strank, ki iščejo visokokakovostne rešitve za protipožarna vrata in vrata s skritim podbojem v enakem dizajnu.

“Z uresničevanjem naših začrtanih ciljev smo postali bolj kakovostni pri proizvodnji, kar se odraža tudi na naših proizvodih. Zato priporočamo udeležbo na programu tudi ostalim podjetjem, ki želijo narediti korak v pravo smer.”

Ksenija Tanko, direktorica

51

ŠKRLJ d.o.o.

Dunajska cesta 196,
SI-1000 Ljubljana,
Slovenija
https://sk-skrlj.com/si/ Mojca Krajnc
E: mojca.krajnc@sk-skrlj.com
T: +386(0)5 364 35 37
M: +386(0)51 410 193
ŠKRLJ d.o.o.

Škrlj d.o.o. je prepoznavno evropsko podjetje z več kot 50-letno tradicijo in skoraj 200 zaposlenimi. Izdelujejo posode in naprave iz nerjavnega jekla za uporabo v vinarstvu, pivovarstvu, farmaciji in živilski industriji. Večino izdelkov izvozijo na evropska tržišča v ZDA.

Naziv projekta

Nadomestitev sintetičnih topil z vodo v procesih ekstrakcije – ekstrakcija s superkritično vodo

V okviru projekta so izdelali operativno pilotno napravo za ekstrakcijo in raztapljanje celuloznih materialov. Poseben poudarek je bil na izbiri in razvoju naprednih materialov. Razvita rešitev je namenjena pilotnim testiranjem in zbiranjem podatkov za izračune ogljičnega odtisa, stroškovne analize in podlago za izdelavo večjih industrijskih naprav. Izvedba projekta je prispevala k izboljšavam obstoječih proizvodno-tehnoloških procesov in razvoju novih tehnoloških postopkov na ravni celotnega podjetja. Pripravljena je bila osnovna trženjska strategija in vzpostavljeni so bili prvi stiki s potencialnim naročniki.

 

https://sk-skrlj.com/si/raziskave-in-razvoj

“Med izvajanjem projekta smo prepoznali priložnosti za nadaljnji trajnostni razvoj celotnega podjetja, osebno rast zaposlenih ter potrebe po izboljšavah tehnoloških procesov in kadrovskih usmeritev. Vsem zainteresiranim podjetjem želimo veliko poguma!”

Marko Škrlj, direktor

52

MAROVT d.o.o.

https://www.marovt.com/ Barbara Lajhar
E: barbara.lajhar@marovt.com
M: +386(0)41 447 444
MAROVT d.o.o.

Glavna dejavnost podjetja Marovt je visokokakovostno kovanje, obdelava odkovkov in izdelava stružnih delov za najprestižnejše vodilne blagovne znamke v avtomobilski industriji. So prvorazredni dobavitelj – Tier 1 v eni izmed najzahtevnejših svetovnih industrij. Proizvodnja deluje v skladu z najvišjim standardom kakovosti IATF 16949. Ponašajo se s tehnološko najnaprednejšo proizvodnjo kovanja v Sloveniji in eno izmed najnaprednejših v Evropi. Specializirani so za izdelavo natančnih odkovkov, ki jih v celoti obdelajo v lastnem obratu obdelave. Ponujajo kompletno storitev v kratkih dobavnih rokih z najvišjo možno kakovostjo izdelkov po konkurenčnih cenah.

Naziv projekta

Razvoj modularnih utopnih orodij za preoblikovanje titana v medicinske namene – MEDI-TIT (medicina/titan)

Trajnostno izvedbeni projekt so razdelili v tri segmente. Prvi je zajemal razvoj modularnosti, s čimer so dosegli trajnostno naravnan napredek pri implementaciji orodij v proizvodnji. Drugi se je nanašal na površinsko obdelavo orodij, pri katerih gre za združitev kemotermične priprave podlage in nanosa trde zaščitne prevleke. S pomočjo oplemenitenja površine kovaškega orodja se izboljša predvsem obrabna obstojnost in vzdržljivost orodja. Tretji segment pa je zajemal titan. Raziskave so bile usmerjene v preoblikovanje, obdelavo in različne možnosti uporabe. Projekt MEDI-TIT močno prispeva na vseh področjih v implementaciji trajnostne poslovne strateške transformacije podjetja Marovt.

“Metodologija razmišljanja skozi proces nastajanja strategije nam je odprla veliko znanj, ki jih danes s pridom uporabljamo. Vsekakor nas je projekt opogumil za naše zeleno razmišljanje glede prihodnosti.”

Tomaž Marovt, direktor

53

ANTON BLAJ d.o.o.

Griže 9,
3302 Griže, Slovenija
https://www.blaj-fasteners.com/si/ Mag. Petra Blaj
E: petra.blaj@blaj-fasteners.com
M: +386(0)41 388 962
ANTON BLAJ d.o.o.

Že od ustanovitve leta1966 so uveljavljeni kot certificiran proizvajalec specialnih vijakov. Na evropskem trgu ustvarijo 96 % prodaje, večinoma dobavljajo v Avstrijo in Nemčijo. Skrbijo za okolje, spodbujajo trajnostni razvoj izdelkov in storitev ter izvajajo dejavnosti v celotni verigi, vezane na učinkovito rabo naravnih virov itd., Vijaki Blaj Fasteners so ključna komponenta v motorjih, generatorjih, zavornih sistemih vlakov, dvižnih mehanizmih in zabojnikih, ki shranjujejo radioaktivne odpadke do 80 let. Ob vsem tem čutijo veliko odgovornost, da so le ti proizvedeni v skladu z visokimi standardi kakovosti in v obljubljenem roku.

Naziv projekta

Razvoj kadrov in celovitega sistema vodenja AB20.20

Ekonomski trajnostni učinek projekta je prepoznan v krepitvi in razvoju kompetenc ter v ustvarjanju delovnih mest, kjer lahko vsak uspeva in ima enake možnosti za razvoj. Zavedanje soodvisnosti in odgovornosti do sodelavcev, ki prihajajo večinoma iz lokalnega okolja, je bilo vedno prisotno, zato je bil družbeni trajnostni izziv podjetja povezan s pridobitvijo certifikata 45001:2015 in certifikata »Družini prijazno podjetje«. Vedno je bilo prisotno tudi zavedanje soodvisnosti do okolja, zato je bil okoljski trajnostni izziv podjetja povezan z optimizacijo okolju prijaznega proizvodnega procesa. Te učinke pa je prepoznala tudi organizacija Ecovadis, ki je podjetju podelila zlato medaljo.

 

https://www.blaj-fasteners.com/si/trajnost

“Spremenili smo vrednote in postali podjetje, v katerem je trajnost ambicija in zaveza celotne ekipe, kar se danes kaže za konkurenčno prednost in nas navdihuje, ko s spremembami gradimo boljši svet.”

Petra Blaj, direktorica

54

VIRS d.o.o.

Industrijska ulica 4b,
9220 Lendava
https://www.virs.si/ Renato Pahor, direktor
E: info@virs.si
T: +386(0)2 574 24 45
VIRS d.o.o.

So specializiran dobavitelj in integrator profesionalne opreme za varjenje in rezanje, vključno z avtomatizacijo in robotizacijo proizvodnih procesov. Lasten razvoj najsodobnejše tehnologije na področju robotskega varjenja in avtomatizacije proizvodnih procesov zagotavlja skladnost z zahtevami »Industrije 4.0«. Z inovativnostjo, določeno mero poguma in vizijo trajnosti zagotavljajo rešitve, s katerimi stranke postanejo vodilne v svoji panogi, ker so njihovi procesi hitrejši, učinkovitejši in bolj zanesljivi. Z njimi proizvedejo in zaslužijo več.

Naziv projekta

WELDCOCKPIT AI

Programska aplikacija WELDCOCKIPIT AI s pomočjo umetne inteligence omogoča hitro in pregledno spremljanje procesov na robotskih varilnih celicah. Vizualizirane digitalne informacije v realnem času vam pomagajo pri odkrivanju ozkih grl v proizvodnji ter zagotavljajo popoln pregled nad časom, stroški in učinkovitostjo proizvodnje. Gre za inteligentno sistemsko rešitev, ki vpliva na večjo produktivnost proizvodnje in spodbuja k optimizaciji proizvodnega procesa. S programsko aplikacijo WELDCOCKPIT AI boste stopili korak bližje pametni tovarni z mislijo na trajnostni razvoj.

 

Za več informacij sledite povezavi

“Pri razvoju novih tehnologij sledimo smernicam trajnosti. Naše rešitve so zanesljive v svojem delovanju, tehnološko dovršene in energetsko učinkovite. Verjamemo da z inovativnostjo, srčnostjo in vizijo trajnosti soustvarjamo prihodnost.”

Renato Pahor, direktor

55

EQUA d.o.o.

Koprska ulica 106d
1000 Ljubljana
https://sl.myequa.com/ .
EQUA d.o.o.

Podjetje EQUA d.o.o. je poznano po razvoju trajnostnih izdelkov. Ustvarjajo izdelke široke potrošnje, ki so narejeni na zanimiv in trajnosten način ter so hkrati privlačni za uporabo. Znotraj podjetja so tri blagovne znamke. EQUA – vizija je ustvarjati trajnostne izdelke za dobro počutje in zdravje. Najbolj so prepoznavne stekleničke za vodo. Novi izdelki spodbujajo k aktivnemu, zdravemu načinu življenja. Goat Story – razvila se je iz ljubezni do kave. Ustvarili so drugačne, inovativne izdelke GOAT MUG, GINA, ARCO. Dodali so še lastno kavo, ki jo sami skrbno pražijo. Equa Care – nova inovativna blagovna znamka, s katero želijo popolnoma spremeniti pogled v kozmetični industriji.

Naziv projekta

EQUA CARE

Equa Care – nova inovativna blagovna znamka, s katero spreminjajo pogled v kozmetični industriji. Kot prvi so predstavili izdelke za telo in dom, narejene na bolj ekološki način s kakovostnimi sestavinami. Potrošnik izdelke prejme v prahu, s čimer se zmanjša obremenitev uporabnika in okolja. Ponujajo tudi dozirnik, izdelan v Sloveniji iz reciklirane plastike. Potrošnik prahu doda vodo in dobi uporabno milo ali čistilo. Izdelki EQUA Care znatno zmanjšujejo odpadno plastiko in transportno maso. Vrečka prahu nadomesti obstoječe tekoče milo ali čistilo. Z inovacijo so popolnoma spremenili proizvodni proces in uporabniško izkušnjo. Tveganja se pojavljajo v ekonomiji obsega.

 

Več informacij o projektu na spletni povezavi

“Program nam je pomagal razviti blagovno znamko EQUA Care. Ponosni smo na izjemne rezultate. Razvili smo novo, inovativno linijo izdelkov. Skozi program smo analizirali trg, prepoznali prednosti in slabosti, uspeli narediti analize in tržne raziskave.”

Anže Miklavec, direktor

56

HOTEL SAVA ROGAŠKA d.o.o.

Zdraviliški trg 6,
3250 Rogaška Slatina
https://www.rogaska.si/si/ Nataša Pšeničnik Goričan
E: natasa@rogaska.si
T: +386(0)3 811 4155
HOTEL SAVA ROGAŠKA d.o.o.

Hotel Sava Rogaška je družinsko podjetje, ki temelji na vrednotah, kot so tradicija, inovativnost, individualen odnos do gostov, skrb za zdravje gostov in zaposlenih, ter trajnost. Razpolaga z infrastrukturo, ki jo sestavljajo Grand hotel Sava, Hotel Zagreb, Roi Medico & Spa center in Kongresni center Rogaška. Ukvarjajo se z izvajanjem storitvenih dejavnosti, ki so povezane z zdravjem, lepoto telesa, zdravim življenjskim slogom, višjo kakovostjo življenja in so nadgrajene z luksuzno izvedbo storitev in luksuznimi izdelki za zdravje, lepoto telesa in zdrav življenjski slog.

Naziv projekta

Strategija trajnostnega razvoja Hotela SAVA Rogaška d.o.o.

Poleg razvoja destinacije bodo aktivnosti prioritetno usmerili v razvoj povsem novega področja Medico diabetes, ki se je skozi proces priprave strategije izkazal kot področje z izjemnim potencialom, še posebej ob vključevanju stroke s področja diabetesa in nutricizma. Pri uvajanju novega programa računajo tudi na razvoj pametnih in inteligentnih sistemov, ki jim bodo lahko zelo pomembno pomagali.

Za realizacijo ciljev trajnostnega razvoja hotela Sava Rogaška pa potrebujejo zelo ozaveščene in usposobljene zaposlene. Za to področje so izdelali podroben načrt aktivnosti in projektov, ki jih bodo sistematično izvajali za dosego načrtovanih ciljev.

“Spodbujali bomo pristope »zero waste« in osveščali stranke, zaposlene in ostale deležnike o pomenu trajnostnega razvoja. Postati želimo najuspešnejše hotelsko podjetje v Sloveniji z razvojem novih inovativnih trajnostnih produktov.”

Stanislav Pšeničnik, direktor

57

JEZERŠEK GOSTINSTVO d.o.o.

Sora 1A,
1215 Medvode
https://www.jezersek.si/si/ Martin Jezeršek, direktor Jezeršek gostinstvo
E: martin@jezersek.si
T: +386(0)31 352 758

Nataša Ropotar, poslovni procesi Jezeršek gostinstvo
E: natasa.ropotar@jezersek.si
T: +386(0)40 269 328
JEZERŠEK GOSTINSTVO d.o.o.

Poslanstvo družinskega podjetja, vodilnega na področju cateringa in gostinske dejavnosti v Sloveniji, je zagotavljati ustvarjalna in hkrati odgovorna kulinarična doživetja. Je inovativno in trajnostno naravnano podjetje, s ciljem postati eden izmed 10 najboljših organizatorjev in ponudnikov cateringa v Evropi.

Naziv projekta

Razvoj inovativnih trajnostnih praks za poklice prihodnosti v gostinstvu »Gostinstvo je IN«

V sklopu izvedbenega projekta »Razvoj inovativnih praks za poklice prihodnosti v gostinstvu – Gostinstvo je IN« so razvili inovativne trajnostne prakse v gostinstvu, ki jim bodo sledili tudi ostali gostinci in ponudniki gostinskih storitev. Glavni namen pa je pozitivno prispevati k reševanju problematike gostinskega poklica na vseh ravneh, tj. povečati ugled gostinskega poklica, povečati zanimanje in vpis na gostinske šole, urediti in ustvariti pozitivne delovne pogoje, prispevati k ureditvi nekonkurenčnega plačnega okolja, najti dobre prakse novačenja kadra in z njimi obrniti trend pomanjkanje kadra v panogi navzgor ter z inovativnimi trajnostnimi pristopi zadržati ključni kader.

 

Več: www.jezersek.si/si/onas/projekti/trajnostna-poslovna-strategija

“Del naše zgodbe je zavezanost trajnostno usmerjenemu delovanju v gostinstvu. Vztrajno sledimo trajnostni viziji in stopamo naprej po poti trajnostne strateške transformacije ter postavljamo nove, čvrstejše temelje na številnih področjih poslovanja.”

Martin Jezeršek, direktor

58

LOTRIČ MEROSLOVJE d.o.o.

Selca 163,
4227 Selca
https://www.lotric.si Špela Demšar
E: spela.demsar@lotric.si
T: +386(0)4 517 07 31  
M: +386(0)51 667 078
LOTRIČ MEROSLOVJE d.o.o.

Skupina LOTRIČ Metrology je vodilni ponudnik meroslovnih storitev – kalibracij, preskušanj ter ugotavljanja skladnosti. V ospredje svojega poslovanja postavljajo tudi razvoj lastnih meroslovnih produktov, ki omogočajo vse večjo stopnjo avtomatizacije proizvodnih in poslovnih procesov.

Združujejo preko 170 sodelavk in sodelavcev, zaposlenih v devetih podjetjih v sedmih državah. V 30-ih letih svojega delovanja so premišljeno zrasli v stabilno evropsko podjetje v družinski lasti. Ponosni so, da sodelujejo s podjetji vseh velikosti, od manjših do največjih globalnih korporacij, kot so Porsche Slovenija, Hisense Gorenje Europe in Lek. Med njihovimi referencami je več kot 21.700 podjetij.

“Kot družina in družinsko podjetje si vedno vzamejo čas za razmislek, kako s svojo dejavnostjo vplivajo na svet okoli sebe. Osnovo njihovih trajnostnih prizadevanj predstavlja Trajnostna strategija LOTRIČ Meroslovje 2020–2025, ki so jo pripravili v sklopu JR SPIRIT Slovenija.”

Marko Lotrič, direktor

59

REM d.o.o.

Industrijska ulica 3,
8210 Trebnje
https://www.rem.si Jure Rajh,
Vodja poslovnih procesov,
jure.rajh@rem.si,
+386 31 731 458
REM d.o.o.

REM d.o.o. je srednje veliko podjetje s 206 zaposlenimi, ki je bilo ustanovljeno leta 2001. Specializirali smo za projektiranje, izdelavo in montažo zahtevnejših modularnih montažnih objektov in inženiringa. Naša glavna tržišča so države v osrednji in zahodni Evropi, kjer ustvarimo večji del naših prihodkov.

Naziv projekta

Vzpostavitev procesa vrednotenja vpliva modularne enote REModul Plus na okolje (LCA REModul Plus)

Namen in cilj projekta LCA REModul Plus je zmanjšati okoljski odtis proizvoda REM modul PLUS. Hkrati pa je izvedena LCA analiza (ang. life-cycle assessment), ki bo služila za kasnejšo pridobitev okoljske deklaracije proizvoda (ang. EPD – Environmental Product Declaration), ki smo ga za modularni sistem REM modul PLUS pridobili spomladi leta 2022.

Izveden projekt nas pozicionira kot enega prvih proizvajalcev modularnih objektov s pridobljeno okoljsko deklaracijo in izvedeno LCA analizo za modularni sistem gradnje, kar je velika tržna prednost pri zahtevnejših modularnih objektih.

“V podjetju REM se zavedamo, da je trajnostno delovanje ključ za zdrav razvoj podjetja in skupnost, v kateri delujemo. S pripravo trajnostne poslovne strategije smo podjetje še bolje opremili za nadaljnjo rast in razvoj.”

Igor Kastelic, direktor

60

LUMAR IG d.o.o.

Limbuška cesta 32A,
2000 Maribor
https://www.lumar.si/ Nataša Teraž Krois,
natasa.teraz@lumar.si,
02 421 67 61

Boštjan Kralj,
bostjan.kralj@lumar.si,
02 421 67 66
LUMAR IG d.o.o.

Družinsko podjetje Lumar je bilo ustanovljeno leta 1993. Podjetje zaposluje 87 sodelavcev. V treh desetletjih delovanja je zgradilo preko 2.450 lesenih montažnih objektov. Filozofija razmišljanja, delovanja in razvoja je usmerjena v ustvarjanje kakovostnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja, ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost. Z zgodnjo usmeritvijo v trajnostno gradnjo, vpeljevanjem sodobnih znanj in tehnologij za gradnjo inovativnih objektov, ustvarjanjem novih trendov ter praktično neomejenimi možnostmi izpolnjevanja želja in pričakovanj kupcev, se je podjetje uveljavilo kot najbolj inovativno in uspešno slovensko podjetje montažnih objektov.

Naziv projekta

Trajnostna transformacija poslovanja podjetja LUMAR (TST LUMAR)

V okviru izvedbenega projekta TST Lumar smo izpeljali »reformo« našega poslovanja v smislu celovite reorganizacije naših procesov, strukture vodenja in delovanja podjetja, reorganizacije delovnih mest. Celovitost izvedbenega projekta zaokrožuje prenova poslovnega objekta, ki predstavlja lupino našega podjetja in je edem izmed ključnih elementov uspešnega trajnostnega delovanja podjetja.

Projekt naslavlja delovne in organizacijske procese podjetja kot celote, tako prinaša pozitivne učinke za zaposlene kot tudi za podjetje. Na ravni celotnega podjetja projekt prinaša tako ekonomske, kot tudi okoljske in družbene učinke.

“Implementacija projektov in procesov v okviru trajnostne transformacije podjetja, kaže številne pozitivne učinke na delovanje celotnega podjetja. Pri uspešni realizaciji so nam zelo koristila znanja in sredstva pridobljena v okviru tega razpisa.”

Marko Lukić

61

PRO-BIT PROGRAMSKA OPREMA d.o.o.

https://pro-bit.si/ Zvezdana Mlakar
E: zvezdana.mlakar@pro-bit.si
M: +386(0)31541220
PRO-BIT PROGRAMSKA OPREMA d.o.o.

Podjetje PRO-BIT d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1989 in je vodilni partner inovativne skupnosti, ki zagotavlja oblikovanje vitkih poslovnih procesov in integrirane, celovite informacijske rešitve za srednje in manjše organizacije v srednji Evropi. Poslanstvo podjetja je omogočiti uporabnikom večjo učinkovitost poslovnih procesov s pomočjo celovitih ERP rešitev.

Naziv projekta

Razvoj trajnostne platforme za izboljševanje trajnostnih parametrov na Pro-bitu in pri uporabniku (RTP)

Namen projekta je odziv na spremembe pri kupcih in na trende v panogi IKT. S tem projektom naslavljajo teme, vezane na trajnostni razvoj, ki so opredeljene v trajnostni strategiji razvoja podjetja. S projektom bodo dosegli povečanje dodane vrednosti na zaposlenega, povečanje zadovoljstva zaposlenih, poraba energentov bo zaradi krajšega časa, potrebnega za razvoj, implementacijo in servisiranje, manjša pri programerjih, serviserjih in svetovalcih, pri čemer bodo porabili za 20 % manj električne energije zaradi energetsko učinkovite oblačne tehnologije, povečalo se bo zadovoljstvo strank z uporabniško izkušnjo, zlasti zaradi hitrejših implementacij rešitev in novosti v programu ter več časa.

 

Povezava na spletno mesto

“PRO-BITovci se že sedaj obnašamo družbeno, okoljsko in ekonomsko trajnostno odgovorno. Našim kupcem pomagamo pri organizaciji in poteku vitkih poslovnih procesov, pomagamo jim pri digitalizaciji, naše rešitve prispevajo k zmanjšanju porabe energije.”

mag. Vlado Gobec, direktor